Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hansjörg Klausinger: Žiaden súdny politik sa nemôže identifikovať s Marxom

.šimon Jeseňák .rozhovory

O tom, prečo je pre mnohých Marx príťažlivejší ako Hayek ako i tom, prečo prílišné štátne zásahy môžu viesť k socialistickej totalite. Hovorí v rozhovore ekonóm Hansjörg Klausinger.

Hansjörg Klausinger: Žiaden súdny politik sa nemôže identifikovať s Marxom Radovan Kazda Emeritný profesor ekonómie a expert na diela Fridricha Augusta von Hayeka Hansjörg Klausinger.

v dobe keď F.A. Hayek začal pôsobiť vo verejnom živote boli v Európe veľmi populárne myšlienky Karla Marxa. Hayek bol veľmi známy svojou ostrou kritikou centrálneho plánovania a štátom riadenej ekonomiky. Aký bol jeho hlavný argument proti socializmu a sociálnemu štátu?

Socializmus a trhové hospodárstvo sú dve alternatívy organizácie ekonomického systému. Problém plánovanej ekonomiky je, že musíme predpokladať, že centrálny plánovač je takmer vševediaci a vie o najlepších možnostiach ako vyrábať tovary a následne ich distribuovať. Centrálny plánovač musí vopred vedieť, aké tovary alebo služby chcú zákazníci. 

Hayekov pohľad bol opačný. Firmy vedia ako produkovať svoje produkty za čo najnižšie ceny a konzumenti vedia, ktoré produkty a služby im najviac vyhovujú. Signály o vývoji ceny produktu, dávajú účastníkom na trhu indície, podľa ktorých sa následne firmy riadia. 

V socialistických ekonomikách firmy nemajú záujem povedať centrálnemu plánovačovi pravdu. Prečo by aj mali? Centrálne plánovaná ekonomika nikdy nebude mať všetky informácie potrebné k funkčnému centrálnemu plánovaniu. 

napriek Hayekovým argumentom proti centrálnemu plánovaniu sa dominantnými režimami stali tie, ktoré sa o to pokúšali. Komunizmus a fašizmus nespája len centrálne plánovanie ale i koncept sociálnej spravodlivosti a hľadanie vinníkov za to, že sa niekomu darí lepšie. Hayek tvrdil, že nič také ako sociálna spravodlivosť neexistuje. Bola snaha o sociálnu spravodlivosť koreňom a podhubím pre vznik totalitných režimov?

Hayek rozlišuje medzi tzv. tvrdým (hot) socializmom, ktorý je založený na centrálne plánovanej ekonomike a medzi mäkkým (cold) socializmom, ktorý je založený na malých zásahov ospravedlňovaných bezpečnostnými dôvodmi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite