Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Speváčka Lucia Piussi: Zážitok s dojčením adoptovaného syna je zázrak

.michal Oláh .rozhovory

Čo viedlo známu umelkyňu k adopcii po narodení vlastného syna? Prečo uprednostnila rómske dieťa? Prečo sa manžel obával cudzej genetickej informácie? Speváčka kapely Živé kvety a dramaturgička .klubu pod lampou Lucia Piussi v otvorenom rozhovore o adopcii, rasizme a strachu, ktorý nám vie ublížiť.

Speváčka Lucia Piussi: Zážitok s dojčením adoptovaného syna je zázrak Boris Németh

manželské páry si zvyčajne chcú adoptovať dieťa, pokiaľ ho nemôžu mať prirodzenou cestou. Váš príbeh bol iný. Napriek tomu, že sa vám narodil synček Ferko, rozhodli ste sa pre osvojenie. Pri výbere bolo vaše srdce farboslepé, dnes máte doma krásneho rómskeho chlapčeka Lukáška. Žiadali ste v príprave na adopciu o rómske dieťa? 

Nie. Náš Lukáš má dva a pol roka a my sme ho dostali mesiac po tom, ako sme dostali certifikát o spôsobilosti náhradného rodiča. Zavolali nám, že sa narodil rómsky chlapec, je úplne zdravý a  narodil v utajenom pôrode. Ja som hneď cez telefón povedala, že ho chceme.

mali ste už svoje biologické dieťa, mohli ste sa pokúsiť o ďalšie. Napriek tomu ste sa rozhodli vziať si dieťa s neznámou minulosťou vrátane záťaže, ktorú si so sebou z biologickej rodiny nesie. Nebáli ste sa? 

S mužom sme sa dali dokopy v dosť pokročilom veku no a nejako sa zadarilo a narodil sa nám starší syn Ferko. Boli sme šťastní, ale ja som rozmýšľala nad ďalšími deťmi, ale už to nešlo vzhľadom na vek. Potom som stretla na Orave jednu rodinu s troma chlapcami a ten najmenší mal iba desať mesiacov. Ja som sa len tak opýtala, či ho tá mamička nedojčí. Ona na mňa, že nie, že on je adoptovaný. Ja som skoro odpadla. Mne to vôbec nenapadlo, keďže u nás sú adopcie na okraji záujmu spoločnosti. Začali sme sa o tom rozprávať a vtedy mi povedala tú najdôležitejšiu informáciu, že keď na Slovensku požiadate o dieťa a chcete aj rómske, tak ho máte hneď a keď biele, tak čakáte aj päť rokov. 

Boris Németh

Táto informácia ma veľmi zasiahla a stále som mala v hlave myšlienku „hneď môžeš mať dieťa“. Môj dedo založil školu pre Rómov, takže som vyrastala v rodine, kde bolo jasné, že genetické rozdiely neexistujú a rasizmus je pre mňa nepochopiteľná vec. 

čo si o tom myslel manžel, bol rovnako nadšený myšlienkou na adopciu rómskeho dieťaťa? 

(Úsmev). Problém trošku bol presvedčiť môjho muža, že chcem adoptovať „cigána“. On to hneď bral, že u nás bude behať cudzia genetická informácia. Ja som sa vydesila, lebo som si myslela, že naráža na jeho rómsky pôvod a ja som celý čas žila v tom, že máme v tejto veci rovnaké názory. Potom išiel so psom von, bol smutný a neskôr mi povedal, že nejde o to, že rómske dieťa, ale že mu trocha prekáža akákoľvek iná genetická informácia. Ja som sa s odstupom času dozvedela od Mareka Roháčeka z OZ Návrat, že muži to tak majú, že im to chvíľku trvá. Môjmu mužovi to trvalo pár dní a potom začal Ferkovi vysvetľovať, že nebude môcť vystrkovať rožky, lebo tu bude behať malá briketa. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite