Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vratislav Brabenec: My sa k tej hudbe nedostaneme

.peter Bálik .rozhovory

Mal to byť rozhovor o albume Co znamená vésti koně, ktorý Plastici zahrajú na Pohode spoločne s Filharmóniou Brno, ale nakoniec sme skončili pri Babišovi, repke a stave demokracie v strednej Európe. Líder kapely The Plastic People of the Universe Vratislav Brabenec má toho na srdci veľa.

Vratislav Brabenec: My sa k tej hudbe nedostaneme MICHAL SVÁČEK/MAFRA/PROFIMEDIA

pán Brabenec, ešte predtým, než sa začneme baviť o Plastikoch, ako vnímate masové protesty proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi? Myslíte, že Čechom konečne došla trpezlivosť s ich premiérom?

Dobre, že sa to deje. Potešilo ma, že sa neprotestuje len v Prahe. Zároveň mi príde hrozné aj to, že sme sa ocitli z oboch strán v kliešťach. Súčasťou Trumpovho zájazdu do Británie bolo, aby sa Briti čo najskôr a natvrdo odtrhli od Európy. Vidím v tom jasnú analógiu s 30. rokmi minulého storočia, keď sme boli zovretí z jednej strany od Nemecka a z druhej od Ruska. Tí dvaja „mrňousové“ (Hitler a Stalin – pozn. red.) to tu v 20. storočí všetko zničili. Teraz je tu Putin a na druhom brehu šialený Trump. Je to strašidelné.

a do toho vnútropolitická situácia.

Mali sme tu henleinovcov, ktorí to tu začali búrať zvnútra a teraz tu máme svojich politikov, ktorí sú tiež pekní „šmejdi“, vkusne povedané. 

ako vnímate posledné udalosti?

Neviem, no som z toho vydesený. Sú to okrajové správy, ale nedávno som si prečítal článok o anglických automobilkách, ktorým spadla výroba áut o 44 percent. Človek si hovorí, že iné automobilky tú dieru zaplnia, to nie je problém, no ja to beriem ako varovný prst. Strávil som roky v Kanade, a keď ľudia prestali kupovať autá alebo domy, okamžite prišla kríza. 

mám sa však s vami baviť o hudbe.

No, a my sa tu bavíme o jaguároch. (Smiech.)

no má to spojitosť. Minulosť je stále prítomná. V 90. rokoch sa hovorilo, že underground skončil, a teraz si uvedomíme, že člen ŠtB, čiže organizácie, ktorá vám ničila život, je českým premiérom. A váš prezident je zas muž, ktorý nadbieha totalitným a autokratickým štátom. To dosť bije do očí, nie?

Ta to máte pravdu! Bije to do očí. Ale to nie je všetko. Keď sme nahrávali k albumu Co znamená vésti koně, tušili sme, čo všetko sa nám môže stať, ale ani vo sne nám vtedy nenapadlo, že nebude voda. Už sa o tom verejne hovorí. Nedávno som si na výveske v dome, kde bývam, zabudol prečítať, že nepotečie voda. Zrazu som nemohol ísť na záchod ani uvariť polievku. Tak som šiel do krčmy za rohom, no ani tam nešla voda. Potom som šiel do ďalšej, až som zistil, že ju zastavili v celej štvrti. Pred časom sme hrali v Národnom divadle. Bola tam hrozná zima. Herci sedeli v šatni v kabátoch, pretože im vypli kúrenie. A to len preto, lebo sme mali nejaké blbé reči voči Putinovi. Tak nám priškrtil kohútik. Sme od nich závislí aj energeticky. Aj ja mám plynové kúrenie, no mám ešte teplé kabáty z Kanady. Keby mrzlo, tak by som to prežil. Bez plynu by to šlo, namiesto elektriky si kúpim petrolejku a budem chodiť skoro spať.

„V roku 1948 som videl krásne statky, no za pár rokov od komunistického puču z nich boli ruiny.“

myslíte si, že sa Čechom podarí prežiť Babiša?

Neviem. Je neuveriteľné, že jeho prítomnosť je citeľná všade. Som vyštudovaný záhradný architekt. Robil som na jednom objekte a tam zrazu začali chodiť rôzne kontroly. Je to prosperujúce šľachtické hospodárstvo, pomáhal som im tam s krajinárstvom. Zrazu počas štrnástich dní tam prišlo desať štátnych kontrol. Neskôr sme sa dozvedeli, že Babiš zistil, že to hospodárstvo prosperuje, tak tam nahnal kontroly, aby ho potopil. Tak to urobil v mnohých iných podnikoch v Česku. Niektoré potopil, iné si vzal. Štve ma aj to, že v parlamente sedia komunistickí poslanci, ktorí sa stále hlásia k stalinizmu. Veľmi dobre si pamätám, keď zomrel Stalin. Mal som desať rokov. Keď ešte žil a veselo sa popravovalo, pamätám si, ako mi nechutila večera, bola hnusná, len čo som v rádiu počul správu, kto sám pre seba žiada trest smrti. „A to ho akože obesia?“ spýtal som sa otca. Ten mi dal facku, že do toho mi nič nie. Dôsledky stalinizmu tu vidíme dodnes. Vracia sa to, no dejiny nikto neštuduje. Raz sme hrali na nejakej konferencii stredoškolských profesorov. Hovorili, že v súčasných učebniciach dejepisu je o normalizácii len pol strany. Vec, ktorá tu bola len nedávno. Keď v roku 1968 prišli ruské tanky, študoval som teológiu. Vtedy sme si hovorili, že odídeme alebo nás budú likvidovať ako najmenej potrebný „matroš“. Človek sa neustále stretáva s blbosťou. Jeden môj kamarát, bývalý veľvyslanec v USA, povedal niečo, čo som od neho nikdy nečakal. Povedal, že by sme nemali karhať maďarských a poľských politikov. Myslím si však, že by sme ich mali karhať. Dejú sa tam strašné veci. Európska únia im hovorí, že sa to nemá. Stráži, aby právny systém odpovedal Európe a oni tam začnú preorávať. Aj tu sa to deje. Ten náš prípad s ministerkou asi poznáte, nie?

áno, ministerka, ktorú si Babiš dosadil, aby vyriešila jeho problém s Čapím hnízdom...

... jeden z jeho dôležitých poradcov je bývalý undergrounďák.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite