Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Kiska: V politike potrebujeme schopných ľudí

.štefan Hríb .rozhovory

Prečo sa rozhodol vstúpiť do politiky? Ako dokáže zladiť svoju politickú kariéru s rodinou? V čom vidí najväčšie zlyhania tohto štátu? Hovorí bývalý prezident a predseda novej politickej strany Za ľudí Andrej Kiska.

Andrej Kiska: V politike potrebujeme schopných ľudí BORIS NÉMETH

v živote je to tak, že býva čas začiatkov a potom čas koncov. Teraz sa oba tieto prelomy stretli v jednom dni. Dokonca v jednej hodine. V čase tohto rozhovoru je Andrej Kiska poslednú hodinu a pol prezidentom Slovenskej republiky. O hodinu a pol neskôr ho nahradí Zuzana Čaputová. Čo je to za pocit, byť poslednú hodinu prezidentom krajiny?

Odchádzal som teraz z kancelárie a moja asistentka, ktorú mám nesmierne rád, priama milá Liptáčka, mi hovorí: „Pán prezident, teraz poslednýkrát vychádzate z tejto kancelárie ako prezident? Nie je vám smutno?“ Smutno mi nie je za priestorom, smutno mi je za ľuďmi, s ktorými som mal tú česť päť rokov pracovať. V paláci boli úžasní ľudia. Som nesmierne rád, že teraz bude v paláci človek, s ktorým sme si hodnotovo nesmierne blízki a v tomto smere bude kontinuita obrovská.

na Slovensku bol zavraždený novinár. Bol to moment, ktorý rozhodol o tom, že tu dnes sedíš a hovoríš o zakladaní strany? 

To, čo sa dialo po vražde, bol ten rozhodujúci moment. Keby polícia dokázala vrahov okamžite chytiť a zavrieť, mohli sme si povedať, že nám to tu funguje. No zrazu sa začalo vyplavovať všetko, čo je za tým. Videl som ako Slovenská informačná služba informovala ministra vnútra o mafii na východe Slovenska. Roky ho o tom informovala a nestalo sa nič. Až zrazu vraždou dvoch mladých ľudí sme začali konať a zatkli sme mafiána. 

„Niektorým ministrom by som nedal riadiť ani eseročku s piatimi zamestnancami.“

Položil som si otázku: „Musia nám zomierať ľudia, aby sme začali v štáte konať?“ Potom sa ukázala zase tá arogancia moci, keď Fico vyložil milión eur na stôl a začal hovoriť, že Kaliňák je náš najlepší minister. To ma nemohlo nechať chladným. Potom som pochopil, že sa vlastne nič nemení, že Fico to tu bude stále ovládať. Povedal som si, že toto viac nie. Ak môžem ešte nejako pomôcť tejto krajine, urobím pre to všetko.

Pozrite si celý rozhovor v relácii .pod lampou:

 tým, že si sa takto rozhodol, si sa pre moc stal nepriateľom číslo jeden, a netrvalo dlho, kým prišli všetky tie kauzy, ktoré na teba vyťahujú. Dane, pozemky, lety špeciálom. Keď sa to začalo diať, sám som si hovoril, že Andrej je citlivý človek, a toto je brutalita mečiarovského typu. Vtedy som išiel za naším spoločným známym Antonom Zajacom, ktorý mi povedal: „Neboj sa, Andrej je bojovník, on to zvládne.“ Zvládaš to? 

Priama odpoveď je, že mi to dalo novú energiu a aj keď mi to nie je príjemné, dodalo mi to ďalšiu chuť odstaviť ich od vlády a od moci. Posledné roky sme svedkami zneužívania štátu na rôznych úrovniach. 

Kauzy ako Bašternák či Kočner, ktoré sa až do vraždy neriešili, sú témou dní. Naopak, moc týchto ľudí narastala, až sa to raz skončilo tak, ako sa to skončilo. Dnes vieme, že „náš človek“ dostane stále tých istých vyšetrovateľov a tí povedia, že nič sa nestalo. Platí to aj naopak: keď nie si „náš človek“, tak ťa odstránime, zlikvidujeme, poškodíme. Dáme na to vyšetrovateľov, prokurátora alebo hocikoho, kto bude mať za úlohu zničiť ťa.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite