Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský internet: Od potláčania falošných správ k potláčaniu slobody

.marína Gálisová .rozhovory

Veronika Víchová pracuje v think-tanku Evropské hodnoty ako koordinátorka a analytička programu Kremlin Watch. V rozhovore objasňuje stav ruského internetu a tiež to, prečo Kremeľ internet veľmi potrebuje.

Ruský internet: Od potláčania falošných správ k potláčaniu slobody SITA/AP

rusko prijalo niekoľko zákonov obmedzujúcich internet, v hre sú ešte aj nejaké zákonné návrhy. Môžete našim čitateľom objasniť, aké to sú a čo je ich podstatou?

Štátna duma, teda dolná komora ruského parlamentu, už schválila nové zákony, ktoré zakazujú neúctivé vyjadrovanie o vláde, a tiež šírenie falošných správ – pod hrozbou vysokých finančných pokút a prípadne aj kratšieho pobytu vo väzení. Zákony sa ešte možno pozmenia, ale v súčasnej podobe sú do veľkej miery vágne. Znamená to, že ruskí občania by podľa ich terajšieho znenia mohli dostať pokutu aj za zosmiešňujúci obrázok či vtip. Ďalším krokom je potom návrh zákona, ktorý si kladie za cieľ vytvorenie tzv. suverénneho internetu.

suverénny internet? Čo si máme pod týmto pojmom predstaviť?

Vysvetlila by som to zhruba takto: Ruský zákon, ktorý sa tzv. suverénneho internetu týka, sa usiluje o to, aby všetka internetová prevádzka a dáta v Rusku prechádzali cez „huby“, kontrolované ruskými štátnymi orgánmi. Navrhuje aj vytvorenie národného systému názvov domén, ktorý by umožnil, aby ruský suverénny internet – alebo inak ruský intranet – zostal v prevádzke aj v prípade, že by bol odrezaný od globálnej infraštruktúry. Zákon by všeobecne zminimalizoval prípady, keď sa dáta alebo komunikácia medzi ruskými občanmi dostávajú do zahraničia (čo je v prípade používania zahraničných aplikácií alebo sociálnych sietí bežné). A zjednodušil by obmedzovanie prístupu ku konkrétnym zdrojom informácií.

odkedy sa vlastne ruský štát snaží ovládnuť internet?

Viditeľné snahy obmedzovať slobodu internetu v Rusku existujú od roku 2012. Vtedy vznikla takzvaná „čierna listina“ internetových stránok. Pôvodne bola určená pre weby s nelegálnym obsahom, napríklad s detskou pornografiou. Ale čoraz častejšie sa na tento zoznam dostávajú stránky, ktoré akýmkoľvek spôsobom vyjadrujú nesúhlas s ruskou vládou – napríklad výzvy na protesty, na podporu Ukrajiny alebo na informovanie o diskriminácii LGBT komunity v Rusku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite