Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebol to dobrý rok

.štefan Hríb .rozhovory

Bol to zlomový rok? Čo ukázal o mafiánskom štáte? Čo odhalil o Smere? Ako z neho vyšla opozícia a prezident? Rok 2018 a nádej pre ten nový z pohľadu analytika a publicistu Mariána Leška.

Nebol to dobrý rok BORIS NÉMETH

pred vyše rokom sme spolu robili rozhovor na tému, či sme mafiánsky štát. Popisoval si tam, kto sú ľudia, ktorí ovládajú tento štát, s kým sú spojení, ako ovládajú rôzne skupiny či rezorty. Prišiel však rok 2018, v ktorom sa veľa udialo a tí, ktorí Slovensko ovládajú, sa možno museli posunúť inam. Zmenil rok 2018 niečo z toho, o čom sme hovorili?

Myslím si, že rok 2018 zmenil konštelácie medzi hlavnými aktérmi, ale ešte je to len potenciálna zmena. Všetci vieme, že v demokracii sa počasie netvorí náladami ľudí a tým, čo si ľudia myslia, cítia a kedy vyjdú na ulicu, ale tým, ako sa to pretaví do nejakého štátotvorného aktu, ktorým sú voľby a výmena vládnej garnitúry alebo zachovanie tej starej. Tento rok priniesol potenciál na to, aby sa so Slovenskom niečo stalo, ale do ďalších volieb je niekoľko mesiacov a ten potenciál môže, ale nemusí byť využitý. 

keď sme sa o tom pred vyše rokom rozprávali, vyšlo z toho, že uholným kameňom, na ktorom je Slovensko postavené, sú vlastne dvaja ľudia – predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Na konci roka 2018 však prvý už nie je premiérom a druhý nie je ministrom. Optimista by povedal, že sa stala veľká vec. Stala sa?

Stala sa, pretože pred rokom sme si ani nevedeli predstaviť, že odídu. Na druhej strane sme si nevedeli predstaviť ani hlavný dôvod, pre ktorý odišli. Bol to strašný a tragický dôvod, po ktorom nemali najmenšiu šancu zostať. Robert Fico rozpráva, a pán Kaliňák mu pri tom asistuje, že išlo o nejakú konšpiráciu. Ale v skutočnosti to bol logický dôsledok toho, čo sa stalo vo februári 2018. Fico a Kaliňák pôsobili tak, že ak aj nespôsobili problém, ktorý vznikol, tak sú jeho súčasťou. Tváriť sa, že po takom čine môže minister vnútra zostať na svojom mieste a prejdeme to tým, že vyložíme na stôl milión eur v keši, je evidentné nepochopenie situácie. Samozrejme, tlak námestí bol obrovský, ale ak by v tom čase jednoznačne nevystúpil Most-Híd, vtedy ešte so Žitňanskou a Šebejom, tak by Ficova vláda mohla pokračovať ďalej, i keď napätie by bolo neúnosné.

pristavme sa trochu pri vražde. Ak si ten, kto si ju objednal, myslel, že tým niečo vyrieši, tak to bol hrozný omyl. Po vražde všetky relevantné médiá uverejnili posledný článok Jána Kuciaka o talianskej mafii a jej prepojení na Úrad vlády. Nikto sa toho nebál. Kalkul, že nás zastrašia, nevyšiel. V priebehu roka sa však ukázalo, že objednávateľom vraždy môže byť Marián Kočner alebo ľudia z jeho okolia. Na to Fico s Kaliňákom hovorili, že sa nepotvrdila talianska stopa, a tým pádom sú z toho von. Sú?

(Povzdych.) Je to hrozné. Keď som si čítal posledný článok Jána Kuciaka, tak mi bolo jasné, že toto mohol využiť človek, ktorý presne vedel, čo Jano pripravuje. A vedel, že keď ten článok vyjde, všetci sa okamžite rozbehnú daným smerom a dotyčný, ktorý je teraz podozrivý z toho, že si to všetko objednal, nás na to vtedy aj upozornil. Povedal: „Vážení, nie je dôležité, čo Ján Kuciak uverejnil doteraz. Podstatné bolo, že tá vražda mala zabrániť tomu, aby uverejnil niečo nové.“ Posúval nás, aby sme bežali istým smerom. Nemyslím si, že nás Kočner takto „postrkával“ náhodou, mal na to dôvod. A pokiaľ ide o to, že Fico a Kaliňák hovoria, že s tým nič nemajú, lebo to bol Kočner... 

„Našim bezpečnostným orgánom neprekážalo, že človek, ktorý bol v mafiánskych zoznamoch, bol priamym susedom premiéra.“

Z toho mi vlasy vstávajú dupkom. Je to niečo podobné, ako keď Robert Fico hovorí, že Gorila je problém druhej Dzurindovej vlády a jeho usvedčuje len z toho, že tam pil kolu. Ak sú spis, a teraz už aj nahrávka autentické, Fico by bol dôvodne podozrivý zo štyroch až piatich trestných činov. To nie je o tom, že tam prišiel na nezáväzný „pokec“, ale spis hovorí o tom, koľkokrát sa Smer a Fico osobne podieľali na niečom, čo má svoju presnú klasifikáciu v trestnom zákone. Rovnaký nezmysel sa nám snaží dostať do hlavy vyjadreniami: „Však to bol Kočner, čo ja s ním mám?“ Veď Kočner je od roku 2006 s nimi jedna skupina. Kočner robil všetko, čo Smer z politického hľadiska potreboval. Keď ho potrebovali v Pezinku, bol v Pezinku. Keď ho potrebovali na to, aby vyšli na povrch nejaké špeciálne vzťahy medzi novinármi a Lipšicom a Grendelom, tak prišiel Kočner. „Vyskočil“ vždy, keď bolo treba zapracovať, aby sa Smeru trochu uľavilo. 

...aj v kauze Malinová.

Samozrejme, aj tam. Tých káuz je asi päť. A on si z toho bral dividendy, veď vieme, že obchodoval s Bašternákom. Nebolo to zadarmo. Kočner od nich dostal, čo potreboval a oni od neho dostali služby, ktoré im nevedel poskytnúť nikto iný.

v našom minulom rozhovore si mi povedal pre mňa novú informáciu, že Kočner je Ficov sused priamo cez stenu.

Oni mali v Bonaparte spoločnú priečku! Nikdy to nepochopím, veď vyzeráme a v niektorých ohľadoch aj sme normálny civilizovaný štát. Máme základnú skúsenosť s tým, čo sa stalo na Vazovovej. Všetci vieme, že keď niečo strčíme do zásuvky v jednom byte, tak odpočúvame všetko, čo sa deje v druhom byte. To vie každý laik. A našim bezpečnostným orgánom neprekážalo, že človek, ktorý bol v mafiánskych zoznamoch, bol priamym susedom premiéra.

...ktorý tam mával návštevy medzinárodného významu.

Presne tak. A nechápem, že to nikomu neprekážalo.

aby sme to zhrnuli, tak z argumentácie, že za vraždou Jána Kuciaka nie je talianska stopa, by malo vyplývať, že síce na Úrade vlády nejako bola talianska mafia, ale nesúvisí to s vraždou, a tým pádom sú z toho Fico a Kaliňák vonku. Čo to je za argumentácia?

Scestná, bludná, neudržateľná argumentácia. To, že tí ľudia boli od mafie, bolo evidentné. A pri premiérovi nemôže byť blízko osoba, ktorá má väzby na človeka, ktorý je dôvodne podozrivý z toho, že je v organizovanom zločine.

„Pred prezidentskými voľbami tu nikdy nepanovala taká ľahostajnosť ako teraz.“

rok 2018 odhalil niekoľko neuveriteľných veci. Po prvé, bývalý predseda vlády Fico začal používať takzvaný sorosovský príbeh, čím sa dostal na úroveň Kotlebu. No roky sa aj medzi inteligentnými ľuďmi hovorilo, že Fico a Smer sú všelijakí, ale sú prozápadní a za jadro EÚ. Čo sa stalo, že skĺzol na úroveň Kotlebu?

Myslím si, že Robert Fico nie je človek stáleho presvedčenia ani hodnôt. Poťahuje figúrkami podľa toho, ako sa vyvíja situácia na šachovnici. Všetci vieme, koľkokrát pri zmene situácie Fico opustil predchádzajúce stanovisko a zaujal nové. Pochopil, že má šancu „loviť“ v tých vodách, kde sú ľudia, mysliaci si, že za všetkým je sprisahanie, ktorí žijú v tom, že niet na svete človeka, ktorému sa dá veriť a že jediná pravda je pravda ich internetovej bubliny. Práve na nich sa Robert Fico začal orientovať, lebo si myslí, že mu to prinesie úspech. Nikdy nebol presvedčený Európan. Pamätáme si jeho slogan „Do EÚ áno, ale nie s holým zadkom“, NATO áno, ale nie tak, aby to poškodilo naše vzťahy s Ruskom a potom zmena situácie a reči o tom, aký prínos má pre nás členstvo v EÚ a aké je dôležité, aby sme mali tie najlepšie vzťahy s EÚ. Situačný hráč. Nezmenil sa Fico, ale situácia, a preto aj jeho rétorika.

nie je napriek tomu prekvapujúce, že skĺzol až do takého suterénu, keď hovorí o Sorosovi a o zaplatených deťoch?

Zdá sa mi, akoby všetci uverili, že to, čo čítajú na webových diskusiách, je prevládajúca tvár Slovenska. Že to, čo sa v diskusiách píše, ľudia chcú a mali by sme im to dať. Zabúdajú však, že internetový svet je tiež len výsek, bublina. Podliehajú dojmu, že takí sú všetci, čo nie je pravda.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite