Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čítanie je láska, lebo počas čítania sa rodič a dieťa na seba sústredia, hovorí autorka portálu o čítaní

.veronika Pizano .rozhovory

Načo je dieťaťu slovo bizón? Viktória Marcinová, autorka portálu Čítajme si spolu, vysvetľuje, že čítanie kníh posúva dieťa mimo bežnej slovnej zásoby rodiča. Spoločné čítanie je zároveň čas, keď sa rodič a dieťa na seba výhradne sústredia.

Čítanie je láska, lebo počas čítania sa rodič a dieťa na seba sústredia, hovorí autorka portálu o čítaní Andrej Lojan

prečo je dôležité čítať s deťmi?

Sú dva dôvody. Čítanie predovšetkým rozvíja u dieťaťa jazyk. Keď otvoríte akúkoľvek detskú knihu, nájdete v nej slová, slovné spojenia či vetné štruktúry, ktoré bežne nepoužívate.

Počas nedávnej diskusie som zobrala do rúk knihu Od hlavy po päty od Erica Carleho a povedala som: „Toto je kniha pre deti od jedného roka. Čo myslíte, nájdeme tu slová, ktoré zvyčajne nepoužívate?“ Je v nej napísané: Dokážeš sa nahrbiť ako bizón. A opýtala som sa: „Koľkí z vás používajú slovo bizón v každodennej konverzácii so svojimi deťmi?“ Na ďalšej strane je: Dokážeš sa búchať do pŕs? Ako často toto slovné spojenie používate? Čítanie dieťa posúva mimo bežnej slovnej zásoby rodiča. Zároveň si vďaka ilustráciám v knihe rýchlo vytvára mentálny koncept toho, ako vyzerá a čo robí bizón, nie teda iba kravička, psík alebo mačička.

ale načo mu bude slovo bizón, keď ho bežne nebude používať?

Keď príde do školy a bude počuť toto slovo od pani učiteľky alebo v nejakej konverzácii, bude mať už vytvorený mentálny koncept toho bizóna. A napríklad z tejto knižky bude tiež vedieť, že bizón sa dokáže nahrbiť. Naopak deti, ktoré nemajú koncept bizóna, musia najprv zistiť, že je to veľké, hnedé zviera, najpodobnejšie asi krave, ale je to ešte väčšie a má to hrb a čudne zatočené rohy. Takže si musia zapamätať iný súbor faktov. Prvé dieťa už koncept má a je pripravené na prijímanie nových typov informácií. Čítanie pomáha tomu, aby sa dieťa dokázalo dlhšie sústrediť a ľahšie si pamätať, lebo už prichádza s veľkým súborom informácií, do ktorých si ľahšie ukladá tie ďalšie.

Takéto dieťa teda postupuje oveľa rýchlejšie v škole. So zlepšujúcou sa úrovňou jazyka ide ruka v ruke to, že dieťa dostáva väčší koncept o svete. Na bizónov sa môžu nabaľovať ďalšie témy, napríklad environmentálne. V súčasnosti vyšlo niekoľko kníh o veľrybách. Je to ťažké slovo, povie sa veľryba alebo velryba? Musia to slovo skloňovať. A nie je to ryba. Aký je rozdiel medzi veľrybou a rybou? V knihe Gréta je celé spektrum morských živočíchov vo výbornom kontexte starostlivosti o Zem. V príbehu, ktorý v dieťati vyvoláva empatiu, keď choré zvieratko treba uzdraviť, čo ho prirodzene aktivizuje. Knihy podporujú aj empatiu.

„Počas čítania sa rodič a dieťa na seba sústredia. To je dnes veľmi ťažké, stále nám niečo zvoní a pípa.“

nedostáva však tieto informácie aj z aplikácií, televízie, filmov, kde sa tiež môže objaviť bizón?

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite