Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Londýn je ozdravujúce miesto

.peter Bálik .rozhovory

Abbey Road je magické, stále funkčné nahrávacie štúdio. Každá jeho časť odkazuje na bohatú históriu. Miro Žbirka by vedel o mieste, kde The Beatles nahrali takmer všetky svoje hity, rozprávať celé hodiny. Aj preto, lebo v ňom nahral aj svoj ďalší album.

Londýn je ozdravujúce miesto BORIS NÉMETH Miro Žbirka sa vrátil do londýnskych štúdií Abbey Road, aby nahral slovensko-anglický Double album.

hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky by sa vstupovať nemalo, ale vy ste sa do Abbey Road vrátili a nahrali tam svoj nový album. Prečo?

Môže za to Rob Cass (producent albumu – pozn. red.), ktorého to začalo so mnou baviť. Aj som asi zistil, prečo. Rád so mnou nahráva, pretože pri tom nepociťuje nijaké obmedzenia. Vo svete, v ktorom sa pohybuje, vládne Top 40. Za chrbtom mu stojí chlapík, ktorý mu radí, aby pesničky mali čo najviac hitový refrén. Ale keď nahráva so mnou, tento stres odpadá. Za mnou nechodí nikto, do Londýna je cesta ďaleká. V štúdiu sme dvaja a nemáme nijaké obmedzenia. Má to rád a môže sa pri tom vyblázniť. Napríklad pesnička Dievča sa končí tak, že kričím: to bol jeho nápad. Baví ho, že môže byť kreatívny. 

takže iniciatíva vyšla od neho?

Navrhol mi, aby sme nahrali ďalší album. Najprv ma zalial pot, pretože som si predstavil všetky finančné súvislosti, no potom som si povedal, že prečo nie. Čo takto skúsiť niečo nahrať v štúdiu 3, kde Pink Floyd spravili Wish You Were Here? Rob to posunul ešte ďalej a dal mi dohromady kapelu, ktorá sprevádzala Paula McCartneyho. Spravil taký fór, že im nepovedal, že budú spolu opäť nahrávať. Na Abbey Road sa niektorí z nich stretli po rokoch. Bolo to zvítanie ako hrom. Sedel som v rohu a pozoroval ich, ako spomínajú na staré časy, keď s Paulom odohrali svetové turné, na ktorom sa vrátil k starým piesňam The Beatles. Zrazu som tu ja a oni hrajú moju pieseň Darling. Uvedomil som si, ako veľmi sú zohratí. 

ako ste zvládali tú ťarchu okamihu? Tí borci hrali s Paulom a príde nejaký chlapík zo Slovenska so svojimi pesničkami...

Keď sme začali pracovať, basák s bubeníkom sa práve bavili o tom, ako nahrávali minulý týždeň s istým slávnym menom. Nebolo mi všetko jedno. Kráčal som k mikrofónu s malou dušičkou, no opieral som sa o jednu vec: bol som pripravený. Texty som sa naučil od A po Z. Zaspieval by som ich aj odzadu. Nechcel som v štúdiu robiť zbytočné chyby. Asi si mysleli, že som génius. Po prvých pesničkách sa Rob otočil k zvukárom a hovorí: „Vidíte, hovoril som to. Bude to brnkačka.“ (Smiech.)

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite