Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matúš Kostolný o Kaliňákovi a Vietnamcoch: Buď unášame, alebo sme hlúpi

.štefan Hríb .rozhovory

Ako vznikal šokujúci článok, ktorý približuje únos vietnamského občana Trinh Xuan Thanha s prispením našich ľudí a techniky? Čo motivovalo svedkov prehovoriť? Sme obete alebo spoluúnoscovia? Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Matúš Kostolný o Kaliňákovi a Vietnamcoch: Buď unášame, alebo sme hlúpi Branislav Bibel/SITA 8. január 2018 Hanoi, Vietnam: Unesený vietnamec z Nemecka Trinh Xuan Thanh stojí pred súdom. Ten ho uznal vinným z korupcie a zlého hospodárenia. Odsúdili ho na doživotie.

zverejnili ste článok Moniky Tódovej s novými informáciami o únose vietnamského občana cez Slovensko. Keď som ho čítal, chvíľami sa mi zastavoval dych. Ministerstvo vnútra však tvrdí, že ste si všetko vymysleli a zverejnené tvrdenia sú hlúposť. Vymysleli ste si to?

Nevymysleli.

existujú chvíle, keď si novinár uvedomí, že ide o vážnu vec. Bol to tento prípad?

Áno. Robili sme na tom niekoľko mesiacov. Únos vietnamského podnikateľa z Berlína sa odohral pred viac ako rokom. Na rozdiel od slovenských orgánov ho nemeckí vyšetrovatelia už rok intenzívne vyšetrujú. To, že bola do únosu namočená aj Bratislava, je Nemcom tiež známe už rok. A zároveň to muselo byť známe aj slovenským predstaviteľom, pretože sa na nich Nemci už vlani obrátili a požiadali ich o informácie a súčinnosť. Za ten rok nemeckí vyšetrovatelia veľmi výrazne pokročili a vedia zrekonštruovať, ako sa to stalo. Na Slovensku o tom vedelo veľmi veľa ľudí. A to, že teraz prehovorili pre naše noviny, dokazuje, že si uvedomujú, že sa to nedá umlčať ani zastaviť.

„Celý ten rok sme vystupovali ako advokáti Vietnamu a nie advokáti pravdy.“

vy ste spolupracovali aj s významným nemeckým denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung. Akým spôsobom prebiehala tá spolupráca?

Novinári z Frankfurter Allgemeine Zeitung sa tej téme venujú, odkedy vietnamského občana uniesli z Berlína. Počas roka priniesli viacero zlomových informácií, vrátane zapojenia Bratislavy do únosu. Neskôr o tom začali písať aj slovenské médiá. Nemeckí reportéri dokonca prišli aj do Bratislavy a pokúšali sa hovoriť s Robertom Ficom či ďalšími ľuďmi. V nejakom bode sme začali komunikovať, navzájom si pomáhať a vymieňať informácie. Keď sa nám podarilo získať svedectvá, tak sme o nich povedali aj nemeckým kolegom a oni informácie, ktoré sme publikovali, uverejnili na titulnej strane. Dôležité je, že ich informácie z nemeckého vyšetrovania sa zhodujú s verziou príbehu, ako sme ho opísali my na základe výpovedí slovenských svedkov.

po zavlečení Michala Kováča mladšieho rakúsky súd vo svojom rozhodnutí uviedol, že sa na únose podieľali slovenské štátne orgány. Teraz niečo podobné vyriekol nemecký súd...

Vyriekol, že niet pochýb o tom, že Slovensko bolo súčasťou únosu vietnamského občana. V tomto je so situáciou z 90. rokov zhoda. Nemci stále pracujú aj s verziou, že sme mohli byť vietnamskou stranou oklamaní. To hovorí aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Ale podľa svedeckých výpovedí, ktoré sme publikovali, je jasné, že nikto z tých ľudí, ktorí boli na mieste činu, nepochyboval, že sa deje niečo neštandardné.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite