Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaro malého festivalu

.peter Bálik .rozhovory

Festival Atmosféra pri Hontianskych Nemciach sa stáva kultúrnou udalosťou leta na Slovensku. Vďaka odhodlaniu Grétky Pavlovovej, ktorá sa kedysi ako sedemnásťročná rozhodla, že zmení miesto, odkiaľ pochádza.

Čaro malého festivalu BORIS NÉMETH

nechcem, aby to vyznelo nejako neokrôchane, ale minule som bol na Honte a tam, ako by povedal jeden bývalý predseda vlády, fakt nie je nič. Prečo si sa rozhodla, že práve tam budeš robiť festival?

Pretože som z Hontianskych Nemiec. To je základný fakt. Vyrastala som tam. Ako hovoríš, skutočne tam nič nie, ale práve preto som sa tam rozhodla spraviť festival. Chýbala mi tam normálna kultúra. Nechcem, aby to znelo nejako urážlivo, ale tie tradičné kultúrne veci, ktoré sa tam občas dejú, mladého človeka nezaujímajú. 

nebála si sa, že sa tvoj festival skončí krachom?

Asi za to môže moja nevedomosť. Mala som sedemnásť, nikdy predtým som festival nerobila. Keby som sa dnes s mojimi vedomosťami pustila do organizovania, zamyslela by som sa, či sa do toho vôbec dať. Atmosféra má zaujímavú históriu. Na začiatku som mala sedemnásť a ružové okuliare. Povedala som si, že chcem domácim doniesť iný druh kultúry. A ono to nefungovalo. Predstav si, že chceš robiť alternatívne podujatie pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na folklórne slávnosti, počúvajú komerčné rádiá a celý deň sa pozerajú na telku. Vtedy som si to neuvedomila. Vytvárala som produkt, o ktorý nebol záujem. Ako keby som tlačila balón do vody (smiech). V treťom a štvrtom ročníku som dotiahla aj nejaké kapely, ale prišlo len zopár domácich. Napriek tomu, že prvé ročníky boli zadarmo, nikto nechodil. Uvedomila som si, že niečo je zle. Pri piatom ročníku som sa vnútorne naštvala, vykašľala sa na domácich a zamerala som sa na celé Slovensko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite