Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politická jar: Fico si mal moc ponechať

.michal Magušin .filip Olšovský .rozhovory

Kiska je podľa neho váhavý strelec, ktorý mohol z vládnej krízy vyťažiť viac a kroky Roberta Fica považuje za znak jeho zbabelosti. Novinár a komentátor Peter Schutz.

Politická jar: Fico si mal moc ponechať BORIS NÉMETH

kam by ste z hľadiska dejinných udalostí zaradili to, čo sa na Slovensku dialo v posledných viac ako dvoch mesiacoch?

Medzi veľké udalosti, možno aj najväčšie. To sa ešte ukáže. No fakt, že padla vláda a paradigmaticky sa zmenil vzťah k novinárom, je nepopierateľný. Asi nemusím vysvetľovať, že vzťah k novinárom bol čoraz horší a Ján Kuciak to dokonale otočil. Už dnes sa dá povedať, aj keď je to smutné, že nezomrel zbytočne.

najväčšia vec, ktorá sa zmenila, je podľa vás prístup verejnosti a moci k novinárom?

Nie je to najväčšia vec, no už teraz je istá. Ešte nevieme, čo bude s vyšetrovaním. Čo teraz prinesie Čižnár, ktorý hovoril o rôznych pochybeniach aj v súvislosti s Kuciakom, čo je obrovský škandál. V tom celom cítiť korupciu. Kuciak pohol mnohými kameňmi, a teraz nevedno, čo sa odhalí a čo zanikne. Už dnes však vidieť, že zmenil vzťah k novinárom.

ako sa to prejavuje?

Mnohí ľudia si teraz uvedomili, čo vlastne robí investigatívny novinár. Taká klasická veta je, že zastupuje vyšetovateľov. Čo je hlúposť, ale veľa ľudí to teraz používa. Že investigatívny novinár robí robotu namiesto policajtov.

je táto zmena dlhodobá?

To neviem, no momentálne sa vzťah verejnosti k novinárom výrazne zlepšil a ak budú nejaké prieskumy verejnej mienky, tak to musia zachytiť. Cítim to aj ja – veľa ľudí ani nevedelo, aké je miesto novinára v spoločnosti a prostredníctvom Kuciaka si to uvedomili.

zmenili posledné dva mesiace slovenskú spoločnosť aj v tom, že sa menej bojí?

To posúdiť neviem. Nestýkam sa s toľkými ľuďmi, aby som vedel vyhodnotiť, ktorí sa boja a ktorí nie. No pri tých, ktorí chodia na námestia, vidieť, že bola prelomená istá bariéra. To, že je to trvalé, by som ešte netvrdil. A na druhej strane, mnohí sa boja ešte viac. Vidia, akú moc majú všelijakí ľudia z podsvetia. V tejto veci by som preto nerobil kategorický súd.

„Politika má zlú povesť. Nedôvera je zakomponovaná v pocitoch obyvateľstva, a to cítia mnohí vrátane oranizátorov protestov.“

keď sa pozrieme na obdobie krátko po vražde – očakávali ste, že sa do ulíc môžu vydať desiatky tisíc ľudí a že Robert Fico skončí ako predseda vlády?

Nie, veľmi ma to prekvapilo. To hovorím úprimne a možno, že som potom nekompetentný ako komentátor, ale nečakal som ani také počty ľudí v uliciach a už vôbec nie pád vlády. Ani len Kaliňákov pád. Veď koľkokrát sa napísalo, že Kaliňák je neodstreliteľný a celú tú štruktúru moci drží v rukách. Každý mu bol nejako zaviazaný. Ja som si nevedel predstaviť, že ho niekto dá dole. To bola vylúčená vec. A zrazu sa Smer zľakol. Zľakol sa tých ľudí na námestiach. Aj to je Kuciakov prínos. Zo strany Smeru to bol obyčajný strach. Orbán by sa takto nikdy nezľakol. Oni sa zľakli, až takí zbabelí sú. To ma prekvapilo, myslel som si, že Fico vydrží viac. Nevydržal.

prišiel pád vlády a nástup novej, ktorú vy v komentároch označujete za Fico 4. Je to naozaj len bábková vláda alebo vnímate nejaké rozdiely?

Je to Fico 4, lebo tomu zodpovedá ideológia, ciele aj možnosti. Nič sa nemení. Vezmite si napríklad sociálny balíček. Ten, podobne ako ďalšie veci, len prevzali. Fico 4 je to aj v tom, že ďalej držia tú istú klientelistickú štruktúru. Tá nikam neodchádza. Zároveň platí, že efektívna moc prešla do Pellegriniho rúk a Fico už ju nemá. Veď aj Saková má svoju moc danú Ústavou a oni sa s ňou budú pomaly zžívať. V tomto zmysle je to asi zmena a Fico bude oslabený.

očakávate aj nejakú silnejšiu zmenu vnútri Smeru?

Nie. Veď to potvrdil aj ten nešťastný snem. To bol čistý cirkus. Veľakrát som písal, že tie slávnostné snemy sú čisté inscenácie, kde je pódium pripravené iba pre Fica. On nastúpi, odkváka si svoju reč a fakticky nikto s ním nepolemizuje. Takto vyzeral aj posledný snem. Je trochu záhadou, prečo ho vlastne zvolávali. Možno si Fico chcel len dokázať, že má stále moc. Iný zmysel v tom nevidím.

urobil zo svojho mocenského hľadiska dobre, keď sa vzdal premiérskeho kresla?

Ja by som sa do jeho mocenského hľadiska vžiť nevedel. Na to nemám schopnosti ani záujem. No asi urobil chybu. Podľa mňa by to vydržal. Dobre, v Bratislave bolo v uliciach päťdesiattisíc ľudí. Vo Varšave proti Kaczyńskému alebo v Budapešti proti Orbánovi bolo omnoho viac ľudí. Iste, sú to väčšie krajiny, ale myslím si, že sa dosť zľakol. Predčasne.

čo to o ňom hovorí?

Že je zbabelý. Zľakol sa, že keď ho budú detronizovať, môže prísť až k nejakým zverstvám. Zároveň sa zľakol, že keby bol nútený odísť, môže padnúť nie na dvadsať, ale na pätnásť alebo desať percent. Nie som asi veľmi presvedčivý, keď hovorím, že si tú moc mal ponechať, ale myslím si to.

nedávno ste písali, že súčasných dvadsať percent Smeru je jadro, z ktorého bude ubúdať už len ťažko. Prečo si to myslíte?

Všetky strany majú nejakých pevných voličov, ktorí sa nerozpustia. To je štruktúra, ktorá ani len nemá v hlave, že by volila niekoho iného. A ja si myslím, že Smer je na tých dvadsiatich percentách. Môžem sa mýliť, ale toto si myslím. Hovorí sa, že voliči Smeru nie sú citliví na škandály, no myslím si, že do tej sily piatich percent zrejme boli. To, čo im zostalo, už naozaj vyzerá ako jadro, ktoré, aj keby Fico teraz vstal a zastrelil niekoho na ulici, nezmení svoj pohľad.

no aj HZDS malo nejaké tvrdé jadro a napriek tomu mu to nepomohlo.

Hej, ale nie som si celkom si istý, že to je tá istá rieka. Veľa strán sa dokáže rozpustiť až úplne do hmly a možno to v budúcnosti čaká aj Smer, ale zatiaľ sa mi nezdá, že by bol v tej fáze.

v Smere je ešte jeden človek, ktorý možno nemá taký vplyv na dianie vnútri strany, no stále ovplyvňuje vnímanie Smeru verejnosťou, a to je Marek Maďarič. Myslíte si, že ešte môže v Smere niečo spraviť?

V Smere už nie. Nie je to isté, ale môže hrať na prezidentskú kandidatúru. Toto je veľmi dobrá pozícia. Že sa akože dištancuje od Smeru, zároveň v ňom zostane, urobí nejaké gestá, vzdá sa podpredsedníckej stoličky alebo sa postaví Rezníkovi. Je to zaujímavá hra. Netvrdím, že bude kandidovať, ale vyzerá to tak. A samozrejme, že to je fazrizejská hra, ktorá zakrýva, že Maďarič je zodpovedný za celý ten stav v Smere. Za všetky tie nehorázne kampane, ktorými Smer prešiel. To je jeho dielo a teraz sa tvári akože nič. Je to smiešne.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite