Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miro Šatan: Verím, že prekvapíme

.štefan Hríb .rozhovory

Pred štyrmi rokmi na zimnej olympiáde v Soči nebol. Z nominácie ho odstavil Chára – a skončili sme na jedenástom mieste. Teraz na olympiáde je – ako generálny manažér reprezentácie s novým trénerom aj systémom. Miro Šatan.

Miro Šatan: Verím, že prekvapíme DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 30. január 2018 Bratislava: Generálny manažér hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan počas autogramiády so slovenskými účastníkmi zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu.

pred štyrmi rokmi si sa nezúčastnil na olympiáde v Soči a bolo to od trénera a Cháru nefér. Dnes na olympiádu prichádzaš ako generálny manažér reprezentácie. Podarilo sa tiež vybrať nového kanadského trénera, Országh je asistent, Lintner šéf ligy. Zdá sa to ako „dream comes true”. 

 

Do hokeja prišlo naozaj pár nových ľudí, no ešte je predčasné hovoriť o výslednom efekte. Bude trvať roky, kým sa prejavia dôležité zmeny. Z rozhovorov však cítim, že zmenu očakávajú všetci. Verím, že aj môj vklad do slovenskej reprezentácie tomu pomôže. 

prvýkrát sú priamo vo vedení hokeja ľudia, ktorí majú skúsenosť z NHL a nemajú bočné úmysly. To tu dlho nebolo. 

Nehodnotím motivácie iných. Snažím sa odovzdať slovenskému hokeju to, čo som sa za predošlé roky naučil. A viem, že ak ho chceme zlepšiť, je dôležité, aby sme sa otvorili zahraničným skúsenostiam. Nemusíme zmeniť všetko, ale musíme sa v niečom poučiť. Generácia, ktorá zažila hokej na profesionálnej úrovni vonku, sem naozaj má čo doniesť. 

zobrali ste kanadského trénera, čo vyvolalo diskusie, ale reakcie všetkých hráčov, ktorí s ním prišli do kontaktu, sú pozitívne. Čakal si to? 

Áno. Nemohlo to inak dopadnúť. Hráči ešte nemali skúsenosť s trénerom, ktorý celý život strávil v NHL. Ako hráč odohral viac ako tisíc zápasov, neskôr dvadsať rokov pôsobil ako tréner v rôznych tímoch. Aj keď jeho meno niektorí slovenskí fanúšikovia nepoznali, v prostredí NHL je pojmom. A teraz naši hráči zisťujú, aká je to kapacita. Takže áno, čakal som, že ocenia jeho profesionalitu. 

mali ste aj odvahu zveriť rozvoj systému nášho hokeja expertovi z Fínska. S akým očakávaním? 

Potrebujeme sa naozaj zaštepiť zahraničnou skúsenosťou. Fíni ukázali v posledných desiatich rokoch obrovský pokrok v práci s mládežou. Ich mládežnícke reprezentácie, osemnásťroční alebo dvadsaťroční, majú úspechy. Napriek tomu, že počtom obyvateľov je to rovnako veľká krajina, má oveľa väčšiu hokejovú základňu a úspešnosť. Zrejme tam niečo robia správne. Preto sa zväz obzeral po odborníkovi z Fínska, ktorý by k nám priniesol novú metodiku. Jukka Tiikkaja je u nás už niekoľko mesiacov. Chodí po Slovensku, diskutuje s ľuďmi a spoznáva systém nášho hokeja. Hľadá pritom cesty, ako fínske myšlienky preniesť sem. 

prijali ho pozitívne, tak ako kanadského trénera? Oceňujú ho už ľudia, ktorých sa jeho práca týka? 

Ešte je zavčasu na hodnotenie. Ešte sa len vytvára štruktúra, ktorá bude šíriť jeho myšlienky. 

súčasťou zmien sú aj pravidelné školenia, ktoré majú veľmi pozitívne hodnotenia. Je to výsledok jeho práce? 

Myslím, že áno. Spolu s ním funguje aj širšia skupina bývalých hráčov, ktorí chceli pomôcť. Zatiaľ je to však iba vo fáze prípravy. Celý koncept vzdelávania trénerov bol u nás zákonom zavesený iba na fakultu. Tá vychováva športových odborníkov, ale my potrebujeme expertov zameraných na hokej. Zväz sa teraz musí snažiť nadviazať s fakultou inú spoluprácu, aby sme dokázali produkovať najlepších hokejových expertov. Verím, že aj v tom nám Jukka bude nápomocný. 

s tebou a s novým trénerom prišla aj jedna z najdôležitejších zmien – na všetkých úrovniach, od reprezentácie až po dorast, bude fungovať nový jednotný systém. Bežní fanúšikovia nevedia, čo presne si pod tým predstaviť. Poznali sme možno systém typu stiahnuté ľavé krídlo. Je to niečo podobné? 

Potrebovali by sme veľa času, aby sme to podrobne vysvetlili. V podstate ide o to, ako skupina piatich hráčov spolupracuje. Na hráčov s pukom, ale aj na hráčov bez neho sa vzťahujú očakávania, ako sa majú v určitých situáciách správať. Hráč má vedieť, čo má od spoluhráča v každom momente očakávať. V minulosti bola hra postavená skôr na kreativite hráča, ktorý sa pri puku rozhodoval sám, ako s ním naloží. Teraz by malo byť správanie hráčov dopredu nalinajkované. Tak sa moderný hokej vo svete hrá. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite