Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žiť ako šľachtic

.michal Oláh .rozhovory

Ich predkovia sa podieľali na odsúdení Alžbety Báthoryovej. Márii Terézii radili pri spravovaní Uhorska. Po znárodnení sa museli presťahovať do plesnivého podzemného bytu. Ordódyovci. Jeden z najstarších šľachtických rodov žijúcich na našom území. Hovoríme s členkou tohto rodu Beatrix Ordódy.

Žiť ako šľachtic MICHAL OLÁH Beatrix Ordódy pochádza zo šľachtického roduOrdódyovcov. Vyštudovaladejiny umenia, žijev Bratislave.

na sebe máš secesný medailón po starej mame, známej maďarskej spisovateľke Katalin Ordódy. Aká bola? 

Úžasná, veľmi starosvetská. Mala výtvarný aj literárny talent, bola po maďarsky píšucou spisovateľkou. Napísala niekoľko románov a aj cestopisov, v ktorých opisovala vlastné dobrodružstvá z exotických ciest. Občas sa ma ľudia na ňu pýtajú, či bola moja príbuzná, keď pri zoznamovaní počujú moje priezvisko. Na moju odpoveď reagujú úsmevom a milými slovami, či zážitkami s ňou a mňa vtedy sladkobôľne pichne pri srdci. 

máš maďarského otca a slovenskú matku, niektorí tvoji súrodenci sa v dospelosti presťahovali do Maďarska. Ako sa potomkom šľachticov dospievalo v komunistickom režime? 

V našej rodine sme odmalička boli zvyknutí na používanie dvoch-troch jazykov, okrem slovenčiny sme hovorili po maďarsky a so starou mamou sme po večeroch v jej malej, starožitne zariadenej obývačke, sledovali kriminálky v nemčine. V študentských časoch som si aj vďaka jazykovému základu z domu osvojila taliančinu, a dohovorím sa aj po arabsky a anglicky. Okrem jazykov sme v rodine inklinovali k umeniu, rodičia mali výtvarný talent, hoci sa realizovali len amatérsky. Ako deti sme vyrastali obklopení umeleckými predmetmi a knihami o umení a histórii. Viacerí moji súrodenci vyštudovali umelecké smery, ja sama som skončila dejiny umenia. Nikdy sme neboli prakticky zmýšľajúci, čo sa týka kariéry. Pri voľbe profesie sme sa riadili skôr láskou ku kultúre a histórii. 

rodičia vás vychovávali ako šľachticov? Dalo sato  vôbec za bývalého režimu? 

Ťažko. V detstve naša rodina žila v skromnej realite veľmi vzdialenej šľachtickému životu. Bohatú rodinnú históriu nám pripomínalo len niekoľko rodinných portrétov u babičky a jej rozprávania. Taktiež si spomínam, ako babička i rodičia trvali na slušnom stolovaní a často nás poučovali ohľadne správneho držania príborov a dodržovania etikety. Pamätám si živo na zážitok z obdobia, keď som študovala na gymnáziu. Stretla som staršiu paniu, ktorá poznala mojich príbuzných ešte v predvojnových rokoch. Hovorila o nich s veľkou úctou a nedala sa presvedčiť, aby mi tykala. Bol to pre mňa zvláštny a ohromujúci zážitok, keďže ja som vyrastala už v celkom inej realite. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite