Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Európy neodchádzame

.michal Novota .rozhovory

Rozprávali sme sa pod obrazom Claiborna Pella, prvého konzula Spojených štátov na území Slovenska. Ten súčasný, už veľvyslanec, Adam Sterling, tvrdí, že Amerika Európu ani Slovensko v štichu nenechá.

Z Európy neodchádzame BORIS NÉMETH

na vašom profile ma zaujalo, že hovoríte toľkými jazykmi, koľkými misiami ste si počas diplomatickej kariéry v službách Spojených štátov prešli. Učíte sa aj po slovensky? 

Áno, viac-menej, ale potom si všetky tie jazyky nezapamätám. (Smiech.) Pamätám si iba niektoré – samozrejme španielčinu a francúzštinu, ktoré ovládam plynule. Ostatné jazyky sa naučím a zabudnem. Vedel som dokonca aj po azerbajdžansky, učil som sa celý rok, ale dnes sa už s nikým touto rečou neporozprávam. 

ste u nás od augusta 2016. Ako sa vám páči táto krajina? Ako sa k vám správajú naši ľudia? 

Veľmi dobre. Slovensko sa mi páči, celá krajina, nielen Bratislava, kde bývam. Ako ambasáda rozumieme, že Bratislava nie je celé Slovensko, podobne ako New York alebo Washington nie sú celé Spojené štáty. Je pre nás dôležité vidieť aj iné miesta v krajine a pre mňa je tu cestovať potešením. Tento rok sme navštívili viac ako 40 miest vo všetkých regiónoch. 

viem, že to nebude diplomatické, ale ktorú časť Slovenska máte najradšej?

Rôzne miesta z rôznych dôvodov. Moja rodina miluje hory, takže tam chodíme na turistiku. Ale osobitne máme radi menšie a stredne veľké mestá ako Bardejov, Levoča, Trnava – z tých, ktoré ma zaujali. Ale chodíme aj do Košíc, ktoré majú svoju osobitnú vibráciu alebo do Žiliny a Banskej Bystrice. 

keď ste sem prišli, v Bielom dome sedel prezident Obama, v januári 2017 sa vymenili stráže a vy dnes zastupujete záujmy administratívy prezidenta Trumpa. Cítite, že sa za ten čas výrazne zmenil pohľad Európanov a Slovákov na USA? 

Myslím, že Slováci vedia, že väzby medzi našimi krajinami sú hlboké a overené časom, myslím si, že Slováci už Ameriku poznajú, nakoniec, naše vzťahy idú viac ako sto rokov do minulosti. Rozumejú hodnotám, ktoré zdieľame. Obdivujú americký model liberálnej demokracie, ktorý slúžil ako inšpirácia pre Česko-Slovensko v roku 1918. Mladí ľudia obdivujú Silicon Valley a ďalšie aspekty startupov a podnikania. Môžu mať svoj názor na amerického prezidenta, ale nemyslím si, že sa zmenil ich pohľad na Ameriku ako takú. 

„Dezinformácie vyžadujú reakciu celej spoločnosti. Dávame dokopy startupy, IT komunitu, akademikov, novinárov, občianskych aktivistov, aby pracovali na spoločných stratégiách.“

ale predsa len, vidíte osobne nejaký rozdiel?

Náš diplomatický vzťah je takmer rovnaký, pretože témy, o ktorých sa rozprávame, presahujú volebné obdobia. Sme partneri v Aliancii (NATO, pozn. red.), to sa nemení. Sme partneri v demokratickej komunite národov, ktorá rieši problémy vo svete, ani tie sa nemenia vtedy, keď sa u nás zmení prezident. 

pred desiatkami rokov sa zvyklo hovoriť, že zmyslom existencie NATO je udržať Američanov v Európe, Nemcov pri zemi a Rusov mimo. Zdá sa, akoby sa dnes karta obrátila – niektorí sa boja, že Američania chcú z Európy vycúvať, Nemci a s nimi európske jadro rastú na sile a Rusi sa geopoliticky snažia do Európy natlačiť. 

Najprv musím opraviť nedorozumenie okolo Spojených štátov. Amerika je naplno v Európe, čo znovu potvrdila Stratégia národnej bezpečnosti prezidenta Trumpa, ktorá prišla len teraz pred Vianocami. Potvrdila záväzok USA k článku 5 Severoatlantickej zmluvy a spoločnej obrane. Tiež zdôraznila, že sila a vplyv USA sú silno prepojené s partnerstvom s európskymi štátmi, vďaka týmto spojenectvám sú Spojené štáty silnejšie. Ničoho sa netreba báť. Nemecko zohráva v Európe veľmi produktívnu rolu a každý víta jeho silné líderstvo v EÚ, určite ním nenahrádza USA. Samozrejme, Rusi predstavujú novú hrozbu pre našu komunitu demokratických krajín, ktorá je odlišná od tej sovietskej a potrebujeme sa držať spolu a spoločne odrážať útoky v hybridnej vojne a čeliť dezinformáciám. 

v Európe však rastie vlna antiamerikanizmu.

Práve prichádza rok veľkých výročí a naša ambasáda si bude od 1. januára do 31. decembra 2018 pripomínať cestu, ktorú sme spolu prešli a hlboké vzťahy, ktoré majú naše krajiny. Slováci uvidia videá, ale pripravujeme aj sieť stretnutí v regiónoch. Budeme hovoriť o Slovákoch, ktorí odišli do USA alebo žijú v USA teraz alebo o Američanoch, ktorí žijú tu. Jedna časť bude pripomínať históriu a hodnoty, ktoré máme spoločné a ktoré viedli k vzniku nezávislej ČSR v roku 1918, budeme hovoriť o úlohe slovenskej a českej diaspóry v USA pred rokom 1918, o Štrnástich bodoch prezidenta Wilsona, ktoré viedli k česko-slovenskej nezávislosti. Budeme hovoriť aj o roku 1993 a o tom, čo považujeme za pozitívnu rolu USA v slovenskom úspechu. Teda, že Slovensko je čoraz viac prosperujúca krajina, ľudia žijú stále bohatšie životy a USA k tomu prispeli podporou demokracie a občianskej spoločnosti, najmä v ťažkých deväťdesiatych rokoch. Dodnes vidíme silný dopad roku 1998 na slovenský úspech. Navyše tu máme 150 amerických firiem, ktoré vytvárajú okolo 50 000 pracovných miest. A sú tu aj medziľudské vzťahy vytvárané Slovákmi, ktorí cestujú do Ameriky. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite