Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nechceme žiť v krajine, ktorá sa erdoganizuje

.marína Gálisová .rozhovory

Adam Casals pracuje ako vyslanec pre zastúpenie katalánskej vlády pre strednú Európu. Je presvedčený, že Katalánsko by malo byť nezávislé. Prečo, vysvetlil v rozhovore pre .týždeň.

Nechceme žiť v krajine, ktorá sa erdoganizuje PRESSFOTO GENERALITAT

kedy sa začali katalánske snahy o nezávislosť? Európa o nich počúva až v posledných rokoch...

Katalánsko založil v deviatom storočí cisár Karol, najstarší známy dokument v katalánčine pochádza z 12. storočia. V stredoveku patrilo do konfederácie, ktorá spájala väčšinu východnej časti dnešného Španielska s časťami južného Francúzska a južného Talianska. Na panovníckom dvore sa hovorilo po katalánsky. Potom v 19. storočí sa katalánska identita oživila a začiatkom tridsiatych rokov 20. storočia poskytli španielski republikáni Katalánsku viac autonómie. Keď však na konci občianskej vojny prevzal moc generál Francisco Franco, autonómiu zrušil a zakázal používať katalánčinu. Jeho diktatúra trvala do roku 1978. Až potom bola opäť uznaná katalánska kultúra a jazyk.

ktoré obdobie bolo pre Kataláncov najlepšie?

Kultúrne najplodnejšia bola renesancia, vtedy v katalánčine vznikala literatúra, prekvitalo divadlo. A koncom 19. storočia sa zase zrodilo umelecké hnutie modernizmus, ktoré ovplyvnilo architektúru. Príkladom sú budovy Antoniho Gaudího, ktoré dodnes obdivujú aj turisti, ako katedrála Sagrada Familia v Barcelone.

kedy to bolo, naopak, najhoršie?

Počas španielskej občianskej vojny a následnej diktatúry. Vojna sa  začala v roku 1936 pučom proti demokraticky zvolenej republikánskej vláde a trvala do roku 1939. Tisícky Kataláncov zahynuli, tisícky odišli do exilu. Vojnu vyhral pučista Franco a zrušil autonómiu. Žiaľ, zásah španielskej polície vyvoláva obavy, že sa začína nová doba temna pre Katalánsko – aj pre Európu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite