Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlado Sendrei: Hudba mení pohľad na Rómov

.michal Oláh .rozhovory

„Nemáš pre nás ubytovanie? Lacné alebo zadarmo,“ ozvalo sa v telefóne po zdvihnutí neznámeho čísla. „Skúsim zohnať na internáte, ale prídeš nám zahrať na akciu,“ reagoval som. S Vladom sa dá spraviť obchod hneď alebo nikdy. Následne zakričal: „Ale benzín nám zaplatíš tiež a na raňajky tresku“.

Vlado Sendrei: Hudba mení pohľad na Rómov Vlado Sendrei Vlado Sendrei so svojou kapelou je jedným z najvýraznejších nositeľov pôvodnej slovenskej rómskej hudby.

najväčším úspechom Sendreiovcov je spolupráca so svetoznámym filmovým hudobným skladateľom Hansom Zimmerom, ktorý si ich osobne vybral do hudobného sprievodu filmu Sherlock Holmes Hra tieňov od režiséra Guya Ritchieho. Bola o nich dokonca natočená deväťdielna reality show Sendreiovci. Celovečerný dokument o Vladovi Sendreiovi Cigáni idú do volieb bol ocenený Krištáľovým krídlom za rok 2012 za najlepšiu réžiu. Žijú v Kokave nad Rimavicou, kde ich po ukončení futbalovej kariéry v roku 2001 dal dohromady ich líder, Vlado Sendrei. S Vladom sme sa stretli pri Úrade vlády, kde sa s fľaškou Jacka Danielsa v ruke ponáhľal na zasadnutie Výboru národnostných menšín a etnických skupín. Sadli sme si na schody internátu a pustili sa do rozhovoru. 

spolu s Rytmusom a Cigánskymi diablami si jeden z najznámejších slovenských rómskych umelcov. Čo pre teba hudba znamená?

Chcel by som zdôrazniť, že rómska hudba na Slovensku v poslednej dobe naberá na význame. Čoraz viac ovplyvňuje celú slovenskú kultúru. Málokto vie, že prvé husle v symfonickom orchestri SĽUKu hral známy Róm - Berky Mrenica. Do popredia sa dnes začína tlačiť rómsky rap alebo pop. Mladí Rómovia tým pádom nepoznajú husľové nástroje, cimbal či akordeón. Na žiadnych rómskych svadbách už nefunguje cimbalová hudba, fungujú už iba klávesy, disketa a rómsky pop. Vďaka tomuto poznaniu sme sa v roku 2001 pustili propagovať pôvodný rómsky spev, ktorý je naša dlhoročná tradícia. Začali sme hrať aj cimbalovku, s ktorou sa snažíme osloviť Rómov priamo v osadách. Vštepujeme im, že toto je tá pravá cigánska muzika. Nestačí chodiť s nástrojmi iba na zábavy, treba prísť priamo do osád a dedín medzi Rómov, kde tancujeme, hráme, spievame  Pre nás je to bežný život a vieme, že keď sme dobrí, tak si nás zapamätajú. Toto všetko sa cez spev a hudbu snažíme zachovať, naše rómske zvyklosti. Preto si nás vybral Hans Zimmer do holywodského filmu Sherlock Holmes.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite