Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Riešením sú predčasné voľby

.michal Magušin .martin Mojžiš .rozhovory

Líder opozičnej SaS Richard Sulík má jasno v tom, ako riešiť vládny krízu. Je SaS na prípadné voľby pripravená? A ako si Sulík predstavuje alternatívu k súčasnej vláde?

Riešením sú predčasné voľby BORIS NÉMETH Šéf najsilnejšej opozičnej strany Richard Sulík (SaS) má krízový plán a prieskumy mu dávajú vyše 18 percent, preto by voľby privítal.

vráťme sa na úvod do času krátko po voľbách v roku 2016. Vtedy sa chvíľu zdalo, že budete schopní zostaviť vládu. Myslíte si, že taká vláda naozaj mohla byť funkčná?

Bolo by to mimoriadne náročné. Ale ak vezmeme do úvahy, že Sieť by v takom prípade asi ešte existovala a že aj ostatní hráči by sa v takej vláde zrejme správali konzistentnejšie, tak sa nezdá, že by to bolo nemožné. V porovnaní so súčasnou vládou by sme však mali jeden výrazný deficit. Ich vláda vznikla preto, lebo kšefty spájajú. U nás by tento tmel chýbal.

Fico dnes dookola tvrdí, že jeho vláda nemá alternatívu. To neustále opakovanie znamená len toľko, že alternatíva určite existuje. Otázka je, či na ňu treba predčasné voľby. Nedá sa to dosiahnuť aj bez nich? 

Nie, takáto možnosť neexistuje. Ak by to mala byť opäť Ficova vláda, musel by nahradiť SNS nejakou inou stranou a ja nevidím nikoho, kto by to bol ochotný spraviť. A vo vláde bez Fica by musela byť SaS, lenže to my odmietame. Voliči boli oklamaní, strany vládnej koalície porušili predvolebné sľuby, ktoré dali svojim voličom, jedna z tých strán potom prestala existovať, takže pri súčasnom rozložení mandátov by sme sa my už vládu zostavovať nepokúšali. Najkorektnejšie voči občanom je nechať ich opäť rozhodnúť, kto má vládnuť.

čiže najrozumnejším riešením súčasnej krízy sú podľa vás...

...predčasné voľby. To je predsa nie je nijaká dráma,.

sú v momentálnej situácii predčasné voľby pravdepodobné?

Nemyslím. Ich pravdepodobnosť síce výrazne stúpla, ale nepovažujem ich za najpravdepodobnejšiu alternatívu.

ale je to možnosť, s ktorou treba počítať. Ste pripravení na to, že odteraz môže vláda padnúť prakticky hocikedy a voľby môžu byť vyhlásené v horizonte necelého pol roka?

Existuje relatívne čerstvý interný materiál, schválený republikovou radou, ktorý sa volá Stratégia SaS do NR SR 2020. Nie je to rozsiahly dokument, ale je v ňom všetko podstatné. A jeden z bodov je postup v prípade predčasných volieb. A to nielen teraz, ale aj o pol roka, o rok. Čiže my pripravení sme. Ale ako konkrétne, to vám – z pochopiteľných dôvodov – neprezradím.

„Danko trpí akútnym nedostatkom skúseností, ako ja pred šiestimi rokmi.“

súčasťou stratégie bývajú aj rôzne varianty povolebnej spolupráce. Kto sú vaši prirodzení partneri?

O tom neuvažujem. Uvedomujem si, že to znie ako štandardná odpoveď politika, ktorá je často nepravdivá, ale naozaj o tom neuvažujem. Pretože takéto úvahy nikam nevedú. Človek sa iba zamotá vo vlastných myšlienkach a k ničomu nedospeje. Okrem toho, volebné výsledky budú určite výrazne iné ako to, čo sa dnes meria v prieskumoch. Aj preto nemá veľký význam sa tomu dopredu príliš venovať. Všetok čas, ktorý by som strávil takýmito úvahami, radšej venujem rozmýšľaniu o tom, ako zabezpečiť čo najlepší volebný výsledok SaS.

takže nijaké rozlišovanie medzi prirodzenými spojencami, ako-tak prijateľnými stranami a neprijateľnými stranami? Teda okrem kotlebovcov a Smeru.

Kotlebovci a Smer sú pre nás ako partneri neprijateľní, to sme už povedali veľakrát a celkom jasne. Ale tam sa naše úvahy končia. Samozrejme, že OĽaNO je nám oveľa bližšie ako SNS, ale nerobíme nijaké vyhlásenia okrem kategorického odmietnutia spolupráce s Kotlebom s Smerom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite