Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NATO svojich členov ochráni

.štefan Hríb .rozhovory

Viedol americké vzdušné sily v Európe, zúčastnil sa na operáciách v Afganistane a napokon bol veliteľom vojsk NATO v Európe. Vraví, že NATO musí byť na ruskú hrozbu pripravené. Generál Philip Breedlove.

NATO svojich členov ochráni SEAN KILPATRICK/AP/SITA Podľa amerického generála Philipa Breedlova sa živly, ktoré vyvolali v Európe dve svetové vojny, nedokázali dlho spamätať práve vďaka NATO.

vyrástol som v komunizme, kde sa do armády nikomu vstúpiť nechcelo, lebo bola primitívna a slúžila režimu. Prečo ste sa vy stali vojakom?

Dôvodom bola moja láska k vlasti – a k lietaniu. Vyrástol som v malom meste na juh od Atlanty v štáte Georgia. V rokoch dospievania som veľa čítal, aj o letcoch, hrdinoch z prvej svetovej vojny. O Manfredovi von Richthofen, najlepšom stíhačovi, ktorý bol známy aj ako Červený barón. O Frankovi Lukovi, o Eddiem Rickenbackerovi. Lietanie ma odvtedy fascinovalo. Môj otec pracoval pre firmu Delta Airlines, vtedy ešte malú, a ja som stále myslel na lietadlá. A keďže môj otec slúžil v druhej svetovej vojne a bol vlastenec, povedal som si, že najlepšie bude, ak vstúpim do amerického vojenského letectva. Stal som sa stíhačom, takmer celú kariéru som lietal na stíhačkách F-16.

armáda za komunizmu znamenala len dril a slepé poslúchanie. Služba v nej sa nespájala s pozitívnymi hodnotami. Vaša služba vychádzala z hodnôt?

Absolútne. Často sa ma pýtajú, komu som ako vojak verný. A myslím, že ľudí na celom svete šokuje, že americký vojak, či už pešiak, námorník, letec alebo mariňák, neprisahá vernosť svojim dôstojníkom a dokonca ani vlasti, ale prisahá vernosť americkej ústave. A keďže ústava Spojených štátov vychádza z vôle ľudu, je to prísaha ľudu, jeho právam a jeho hodnotám.

v strednej Európe ľudia veľmi neveria politickým dohodám – po tom, čo zažili pri Mníchovskej zmluve a v roku 1968, keď sem vtrhli Sovieti. Prevláda tu pocit, že ak vznikne problém, nikto nám nepomôže, lebo veľmoci sa dohodnú za naším chrbtom. Čo by ste teda povedali ľuďom, ktorí nedôverujú, že ich členstvo v NATO obráni?

NATO nie je dokonalé, ale udržalo mier v Európe. Samozrejme, sú výnimky, napríklad konflikt v bývalej Juhoslávii. Tento kontinent v dvadsiatom storočí postihli dve najničivejšie vojny, no vďaka NATO sa živly, ktoré tieto vojny vyvolali, nedokázali spamätať a rozdúchať ďalší konflikt. Môžeme NATO za mnohé kritizovať, ale ja to ako bývalý veliteľ otvorene poviem: Sedem desaťročí NATO udržalo v Európe mier. Ten sa nám práve teraz začína trochu otriasať, ale to neznamená, že sa mení záväzok NATO. 

Myslím si, že svet, aj ten nepriateľský, chápe význam Článku 5. My v Amerike vieme, že jediný raz, keď bol Článok 5 zatiaľ použitý, sa tak stalo na obranu Ameriky. A my tento článok a celú zmluvu pevne podporujeme. Mimochodom, podľa Článku 5 má každý člen NATO individuálnu bilaterálnu povinnosť voči každému inému členovi NATO, ktorý by bol napadnutý. Ak by aj teda celé NATO nerozhodlo okamžite, jednotlivé členské štáty môžu konať ihneď. Na rýchlu reakciu boli v NATO vytvorené jednotky task force, ktoré patria k najrýchlejším bojovým jednotkám na svete. Ich úlohou je reagovať práve podľa Článku 5.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite