Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Natia Zambakhidze: Gruzínska vláda šíri konšpirácie, ktoré sú nám na Slovensku povedomé

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Natia Zambakhidze vedie gruzínsku redakciu Rádia Slobodná Európa (RFE/RL). Hlboko chápe gruzínske dejiny a súčasnosť a ako väčšina Gruzíncov verí v európsku budúcnosť svojej vlasti. Tú však ohrozuje gruzínska vláda – spôsobmi, ktoré sú nám na Slovensku, žiaľ, povedomé.

Natia Zambakhidze: Gruzínska vláda šíri konšpirácie, ktoré sú nám na Slovensku povedomé ŠACH AJVAZOV/AP PHOTO/SITA 9. apríl 2023 Tbilisi, Gruzínsko: Jedna z účastníčok demonštrácie, ktorú zorganizovala gruzínska opozícia na podporu členstva krajiny v Európskej únii a za prepustenie bývalého prezidenta Saakašviliho z väzby.

spájam sa s vami zo Slovenska, ktoré prežíva ťažké obdobie zápasu o svoju demokraciu. Gruzínsko je na tom podobne, aká je tam situácia?

Tiež veľmi náročná. Parlamentnými čítaniami prešiel návrh zákona o zahraničnom vplyve, ktorý by priškrtil občiansku spoločnosť a spôsobil putinizáciu Gruzínska. Podľa neho by sa totiž každá nezávislá mimovládna alebo mediálna organizácia musela zaregistrovať ako organizácia sledujúca záujmy cudzej mocnosti, ak by viac ako 20 percent z jej finančných zdrojov pochádzalo zo zahraničia. Takýto zákon už pomohol zničiť občiansku spoločnosť v Rusku a Gruzínci sa obávajú, že to môže takto dopadnúť aj u nás. Prezidentka návrh vetovala, poslala ho späť do parlamentu s odbornými pripomienkami, o ktorých bude parlament hlasovať. Ak by pripomienky prijal, tak by prijal aj dodatok, ktorý prezidentka k zneniu návrhu zákona pripojila – v tom dodatku stojí, že zákon by platil iba jediný deň. Prezidentka zároveň zdôraznila, že zákon by bol v nesúlade s najmenej tromi alebo štyrmi článkami gruzínskej ústavy, navyše je to zákon z dielne Ruska, v prospech Ruska, a teda by nemal byť prijatý. Žiaľ, vládnuca strana Gruzínsky sen má dosť kresiel na to, aby prezidentkino veto prelomila. A zároveň čakáme na výrok Benátskej komisie – ako sa tá k zákonu postaví. Koncom tohto týždňa, možno budúci týždeň, sa to dozvieme. (V deň uzávierky tohto čísla sa Benátska komisia vyjadrila, že zákon je nedemokratický a že bude mať negatívny dosah na slobodu združovania a prejavu, na právo na súkromie, na právo účasti na veciach verejných aj na zákaz diskriminácie – pozn. red.)

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite