Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bill Kristol: Gratulujem Slovákom k zbierke pre Ukrajinu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Svet je v ťažkej situácii. Vojna na Ukrajine nevyzerá byť blízko spravodlivého konca. A zástancovia Ukrajiny na Západe akoby strácali akčnosť. Ale americký Kongres schválil pomoc Ukrajine – je to zvrat? A treba sa báť Trumpovho víťazstva? Exkluzívne pre .týždeň vysvetľuje Bill Kristol.

Bill Kristol: Gratulujem Slovákom k zbierke pre Ukrajinu CHIP SOMODEVILLA/GETTY IMAGES 24. apríl 2024 Washington, USA: Prezident Joe Biden pred prednesením prejavu o balíčku pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan.

vďaka, Bill, že ste si znovu našli čas na rozhovor. Vidíte to aj vy z Washingtonu tak, že spojenci Ukrajiny váhajú?

Áno. A vidím to tak, že hlavnú zodpovednosť za toto celkové váhanie nesie Amerika, a to napriek tomu, že aj niektoré európske štáty sú tiež nerozhodné. Ale v zásade Európa prekonala v posledných dvoch rokoch väčšinu očakávaní, ktoré sme od nej mali, i keď tam máte zopár nešťastných výnimiek.

to áno, medzi tie nešťastné výnimky patrí aktuálna slovenská vláda.

No celkovo sú Európania k ruskej hrozbe bližšie, nebezpečenstvo im dýcha na krk, intenzívnejšie vnímajú brutalitu, hrôzu ruského útoku – už z geografického hľadiska ju skrátka nemôžu ignorovať. Aj my Američania sme sa zachovali správne, hoci sme váhali pri posielaní určitých zbraní Ukrajincom, ale až do septembra veci bežali v podstate, ako mali. V septembri sa všetko zastavilo. Kongres – alebo skôr republikáni v Snemovni odmietali hlasovať o súhlase s ďalšou pomocou pre Ukrajinu. Nik si nemôže zakryť oči pred faktom, že toto odmietanie spôsobilo Ukrajine reálnu ujmu. Mám na mysli ujmu nielen na bojiskách, ale aj psychologické škody, ktoré prispeli presne k tomu pocitu straty akčnosti, ktorý ste spomenuli.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite