Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Redakcia .týždňa: Vymenil Peter Pellegrini svoje zvolenie za bezpečnosť Slovenska? Môže Ivan Korčok všetko zmeniť?

.eugen Korda .rozhovory .téma

Čo znamená prehra demokratického tábora v prezidentských voľbách? Je možné obnoviť nádej a vrátiť Slovensko do tábora slobody? Na otázky Eugena Kordu odpovedajú Štefan Hríb a Martin Mojžiš.

Redakcia .týždňa: Vymenil Peter Pellegrini svoje zvolenie za bezpečnosť Slovenska? Môže Ivan Korčok všetko zmeniť? BORIS NÉMETH 6. apríl 2024, Bratislava: Ivan Korčok pred svojou volebnou centrálou v Starej tržnici.

po volebnej noci som na Facebooku ako prvú správu našiel výstižnú vetu od sklamaného Korčokovho fanúšika: „Je nás menej.“ Štefan, je nás naozaj menej?

ŠH: Ako koho a ako kedy. V psychológii existuje také pravidlo, že keď sa človeku stane niečo zlé, čo mu spôsobuje problémy, nie je dobré si to nepripúšťať a tváriť sa, že sa nič zlé nestalo. Treba povedať, že teraz sa stala veľmi zlá vec. NTá zlá vec nespočíva ani tak v tom, že vyhral Pellegrini nad Korčokom, zlá vec spočíva v tom, čo vyhralo. Lebo svet sa mení, a nielen na Slovensku. Zo sveta pravidiel sa mení na svet, v ktorom majú ambíciu rozhodovať väčší a silnejší nad menšími a slabšími. Navonok sa to prejavuje agresiou Ruska na Ukrajine, rečami Trumpa a podobne. V tomto svete je pre malé štáty, akým je aj Slovensko, existenčne dôležité, aby boli v čo najbližšom spojenectve s takými krajinami, ktoré reprezentujú pravidlá, ktoré bojujú proti tomu, aby si väčšia krajina mohla ukradnúť kus územia menšej krajiny. 

Už druhý raz sa ukázalo, že množstvo ľudí na Slovensku si neuvedomuje, čo Slovensku hrozí. To sú ľudia, ktorí tvrdia, že nechcú, aby ich synovia a vnuci museli ísť na vojnu, ale v skutočnosti sa rozhodli tak, že Slovensko si tú vojnu priblížilo. Nie tým, že by Pellegriniho strana a vláda poslali našich synov na vojnovú líniu, ale tým, že po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou na tejto hranici Východu a Západu, ktorá nechce vzdorovať agresii a chce sa vzdať. Fakticky je to tak, že narušenie jednoty Západu a EÚ hrá do karát tomu, aby Rusko mohlo robiť, čo robí. Najhoršia správa týchto volieb je teda, že sme posunuli Slovensko bližšie k svetu, ktorý bude ku Slovensku nemilosrdný.

pred začiatkom relácie sme diskutovali, kto je na vine, či politici, ktorí zavádzali a klamali ľudí, alebo tí ľudia, ktorí sa vedome či nevedome nechali klamať a potom sa rozhodovali...

MM: Tá diskusia už prebieha dlhší čas a je o tom, ako sa má naša strana správať k tej druhej strane – k politikom aj k voličom –, ako sa má o nich písať a hovoriť, ako sa má s nimi hovoriť. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite