Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slová „byť za život“ sa zúžili len na to „byť proti potratom“ a „byť za rodinu“ znamená „byť proti LGBTI+“

.michal Oláh .rozhovory

V posledných rokoch sa stretli a spojili štyri vážne globálne problémy – kultúrna vojna medzi rôznymi životnými štýlmi a hodnotami, pandémia a s ňou spojená hospodárska kríza, vojna na Ukrajine, energetická kríza a klimatické zmeny. Všetky spomínané globálne problémy zasahujú do našich životov, rodín, spoločnosti, samotného človeka, jeho mentálneho aj fyzického zdravia a ľudskej dôstojnosti. Názorové skupiny medzi sebou dostatočne nekomunikujú a vzájomne sa nepočúvajú. O hodnotových témach pro-life hnutia a rozdelenej spoločnosti hovoríme so zakladateľkou platformy Fórum života Marcelou Dobešovou.

Slová „byť za život“ sa zúžili len na to „byť proti potratom“ a „byť za rodinu“ znamená „byť proti LGBTI+“ Boris Németh

 v článku sa dočítate aj:

  • o čom je blížiaci sa „Deň počatého dieťaťa“ 25. marca 
  • prečo je „ochrana života“ chápaná len ako boj proti potratom 
  • kto zamieňa hnutie „pro-family“ za boj proti LGBTI+
  • chcú zakázať potraty
  • prečo sa dištancovali od Pochodu za život 

koncom minulého roka bolo dvadsiate výročie vzniku slovenskej platformy Fórum života, ktorá spája organizácie a jednotlivcov v spoločnej vízii slovami „Spoločnosť rešpektujúca hodnotu života od počatia po prirodzenú smrť a podporujúca rodinu ako optimálne miesto vzniku a rozvoja ľudského života“. Chýba nám tu na Slovensku stále slušný a zároveň otvorený celospoločenský diskurz o hodnotových témach ochrany nenarodeného ľudského života, ktoré rozdeľujú liberálov a konzervatívcov v najzákladnejších otázkach pohľadu na život a na svet. Tejto téme sa venujete už viac ako dvadsaťpäť rokov, zakladali ste neziskovú organizáciu Áno pre život a neskôr platformy Fórum života, ktoré poskytujú krízovú intervenciu ženám a ich deťom v núdzi. Čo pre vás znamená byť súčasťou pro-life hnutia? 

Byť pro-life pre mňa znamená chrániť život a dôstojnosť každého človeka na tejto zemi – nenarodeného, narodeného, bieleho, čierneho, červeného, žltého, Róma, Žida, moslima, imigrantov. Sama nič nedokážem. Ale ak sa spoja tí, ktorí vedia a chcú ochrániť a pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú, potom sú vidieť aj výsledky. A to sa vždy oplatí. Fórum života vzniklo z iniciatívy viacerých organizácií a jednotlivcov z potreby spolupracovať. Je platformou, ktorej víziou je budovať spoločnosť chrániacu ľudský život vo všetkých jeho formách od počatia po prirodzenú smrť a rodinu a manželstvo, ako základné bunky spoločnosti a optimálne miesto vzniku a rozvoja ľudského života. 

Za viac ako dvadsať rokov sa Fórum života vyprofilovalo ako občianske, neziskové, sekulárne, konzervatívne, nestranícke, pro-life združenie, ktoré má svoje zastúpenie v občianskej spoločnosti. V rámci našich aktivít a projektov spolupracujeme so stovkami dobrovoľníkov pri kampaniach 25. marec – Deň počatého dieťaťa, 2. november – Sviečka za nenarodené deti. V projekte Zachráňme životy a vytváraním Siete pomoci spolupracujeme s ďalšou stovkou organizácií. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite