Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kým si pravda zaväzuje šnúrky

.martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Prednedávnom sa v Bratislave uskutočnil medzinárodný vzdelávací kurz Zimná škola: Fake News. Program tohto akademického podujatia zorganizoval a konkrétnych prednášajúcich na ňu pozval prodekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Maroš Nicák.

Kým si pravda zaväzuje šnúrky TOMÁŠ MADEJA/REKTORÁT UNIVERZITY KOMENSKÉHO

prečo Zimnú školu: Fake News zorganizovala práve vaša fakulta?

Presne pred rokom som bol oslovený z rektorátu, či by som nemal záujem zorganizovať zimnú školu s témou fake news. Bolo to v rámci projektu Enlight, ktorý predstavuje alianciu desiatich európskych univerzít vrátane našej univerzity. Na začiatku bola len idea bez akéhokoľvek konceptu, ale tému som považoval za obzvlášť dôležitú. Vzhľadom na to, akým závažným problémom sú falošné správy v dnešnej spoločnosti, organizáciu som nevnímal ako výzvu, ale priam ako svoju povinnosť.

za ten rok, čo ste celú akciu pripravovali, sa situácia v oblasti fake news vyvinula tu na Slovensku z veľmi vážnej na priam katastrofálnu. V tom sa zhodneme?

V tom sa zhodneme úplne. Stojíme pred zásadnou otázkou, ako sa postavíme k pravde. Pravda býva niekedy priamočiaro jednoduchá, inokedy je zložitejšia. Niekedy má pravda mnoho vrstiev, podobne ako dúha, ktorá pozostáva z viacerých farieb. Jedna farba teda nie je úplnou pravdou, tú tvoria až všetky spolu. A občas býva pravda naozaj komplexná a neľahko vysvetliteľná – vtedy ju zjednodušujeme voľným prerozprávaním do určitých naratívov. Z antropologického hľadiska je pre nás jednoduchšie prijať falošný a zapamätateľný príbeh ako ťažko porozumiteľné fakty z časopisu Nature. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite