Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je prirodzené mať starosť o tých, na ktorých nám záleží

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Michael Žantovský, ktorý bol veľvyslancom Česka v USA, Veľkej Británii a v Izraeli, je nielen skúsený diplomat, ale aj človek s osobným a prajným záujmom o Slovensko. Ako aktuálne vidí vzťah Čechov a Slovákov? Aké šance dáva našim spoločnostiam v boji proti populizmu?

Je prirodzené mať starosť o tých, na ktorých nám záleží BARBORA VIZVÁRYOVÁ/TASR 27. februára 2024 Praha, Česká republika: Ľudia protestujú proti slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi a maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi počas samitu predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4).

ako vnímate toto obdobie, keď sa česká vláda – úplne správne – postavila rázne proti konaniu slovenskej vlády? Osobne, emocionálne, intelektuálne? Je to skoro až ako taký druhý rozchod Čechov a Slovákov?

Rušivé momenty ve vztazích mezi lidmi, kteří k sobě mají blízko, vždy vyvolávají silné emoce, právě proto, že k sobě mají blízko. Nejinak je tomu i s národy. O žádný druhý rozchod mezi Čechy a Slováky ale nejde, už proto, že se nemáme kam rozejít.

vzťahy medzi Českom a Slovenskom boli po rozpade spoločného štátu dlhodobo ozaj dobré, a to aj za vlád s rôznym zložením. Je tento prepad vzťahov niečím bezprecedentným? Určite budete chcieť odpovedať zdvorilo, ale myslím si, že aj tu platí, že nás pravda oslobodí…

Nejde o zdvořilost, ale o to, že emoce jsou špatný rádce a neměli bychom jim podléhat. Jazyk diplomacie je řeč jako každá jiná. Pravidelné konzultace mezi vládami či společná zasedání vlád jsou výrazem nejvyšší možné úrovně vztahů dvou států. Jejich přerušení – věřím, že dočasné – není ničím bezprecedentním, ale návratem ke standardní úrovni mezistátních vztahů. V diplomatickém jazyce je to ekvivalent pozdviženého obočí. To že to media nebo i někteří politici dramatizují, patří k naší době.

myslím si, že česká vláda dlhšie vnímala konanie tej slovenskej proti demokracii, proti západným spojenectvám, proti správnemu civilizačnému ukotveniu Slovenska. Určite už dlhšie nebola Slovenská republika spoľahlivým spojencom. Vnímali ste vo svojom okruhu ľudí tie obavy o smerovanie Slovenska už od volieb, alebo ešte pred nimi?

Opět se vrátím k paralele individuálních mezilidských vztahů. To že o sebe lidé mají starost či že se obávají následků činů těch druhých, znamená, že jim jednomu na druhém záleží. A to i tehdy, když v nich jednání těch druhých vzbuzuje nesouhlas. Pokud je mi známo, Slovenská republika zatím neudělala žádné nezvratné kroky, které by ji vyřazovaly z okruhu západních spojenců. To ale neznamená, že bychom si neměli všímat rétoriky některých slovenských politiků nebo některých kroků slovenské vlády ve vnitřní politice. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite