Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môže nám lepšie vzdelávanie pomôcť v boji s hoaxami?

.martin Mojžiš .rozhovory .rozhovor

Už tridsať rokov je profesorom molekulárnej bunkovej biológie na univerzite v Uppsale, od roku 2007 je členom Švédskej kráľovskej akadémie, v rokoch 2018 – 2022 bol jej predsedom. V Bratislave prednášal na zimnej škole Fake News, ktorú zorganizovalo združenie univerzít Enlight. Dan Larhammar.

Môže nám lepšie vzdelávanie pomôcť v boji s hoaxami? MIKAEL WALLERSTEDT

skúsme začať tým, čo je združenie univerzít Enlight a čo bola zimná škola Fake news.

Enlight je sieť desiatich európskych univerzít, medzi ktoré patrí aj naša univerzita v Uppsale a Univezita Komenského v Bratislave. Zimná škola Fake news je prvou aktivitou v rámci tejto siete, ktorej som sa osobne zúčastnil. Na našej univerzite som pred niekoľkými rokmi spoluzakladal kurz, ktorý sa volá Good and Bad Science (Dobrá a zlá veda) a je určený magisterským študentom a doktorandom všetkých zameraní. A keďže si myslím, že takýto kurz je určený čo najširšiemu publiku, rád som prijal ponuku prednášať na zimnej škole, ktorá mala veľmi podobné zameranie.  

čo je obsahom toho kurzu?

Snažíme sa naučiť študentov, čo je kritické myslenie, ako sa majú overovať zdroje, aké je psychologické pozadie rozšírených biasov (zaujatostí), čo je Dunning-Krugerov efekt a podobné veci.

čo je Dunning-Krugerov efekt?

Ide o jav objavený dvomi americkými psychológmi, ich článok Unskilled and Unaware of it (Neskúsení a nevedomí si toho) vyšiel v roku 1999. Základné zistenie spočíva v tom, že ľudia bez dostatočných vedomostí z nejakého odboru majú tendenciu svoje vedomosti v tomto odbore preceňovať.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite