Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Kumanová o nezákonných sterilizáciách žien: Zdravotníci neraz vyžadovali rozhodnutie aj počas už prebiehajúceho pôrodu

.michal Oláh .rozhovory

Téma nedobrovoľných sterilizácii chudobných žien rezonuje Slovenskom minimálne dvadsaťpäť rokov. Spoločná história s Českou republikou nás spája aj v tejto téme, pričom tam sa ženy poškodené sterilizáciou v rozpore s právom od roku 2021 môžu uchádzať o odškodnenie. Na Slovensku to žiaľ nebude zatiaľ možné, lebo návrh zákona nebol ani dnes odhlasovaný, celá koalícia sa hlasovania zdržala.

Zuzana Kumanová o nezákonných sterilizáciách žien: Zdravotníci neraz vyžadovali rozhodnutie aj počas už prebiehajúceho pôrodu boris németh

v rozhovore sa dočítate aj:

  • kto a prečo začal sterilizovať rómske ženy
  • ako sa zmenila situácia po roku 1990
  • aký podiel mali na sterilizáciách sociálni pracovníci 
  • aké o tom existujú dôkazy

národná rada Slovenskej republiky na dnešnej schôdzi rokovala o Návrhu zákona na odškodnenie osôb sterilizovaných v rozpore s právom. Predkladateľom zákona sú opoziční poslanci hnutia Slovensko, a to Peter Pollák, Anežka Škopová, Lukáš Bužo a Viliam Tankó. Slovenská republika sa 24. novembra 2021 ospravedlnila za protiprávne sterilizácie žien v období od roku 1966 po rok 2004.  Prečo sa ospravedlnila práve za toto obdobie? Boli tieto ženy nejako odškodnené? 

Vláda SR ospravedlnila praktiku, ktorá je vnímaná ako realizovaná v rozpore s právom. Treba povedať, že v období socializmu  v rámci presadzovaných štátnych politík k „občanom cigánskeho pôvodu“ riadených Komisiou vlády SSR pre otázky cigánskych obyvateľov bol vytvorený priestor pre „znižovanie nezdravej populácie“, a to sterilizáciou žien. 

Od polovice 70-tych rokov bol sterilizačný zákrok sprevádzaný vyplatením jednorazovej sociálnej dávky, v 80-tych rokoch to bolo na Slovensku niekoľko tisíc československých korún. 

Táto jednorazová dávka sa stala nástrojom manipulácií. Výskumy v 80-tych rokoch ukázali, že k sterilizáciám dochádzalo pod tlakom, napríklad vyhrážkami, že už narodené deti budú odňaté do detských domovov, že rodina nedostane stavebné povolenie na dom, že nedostane byt, že muž nebude prepustený z väzenia, ale tiež bez porozumenia, čo zákrok znamená. Odhadovaný počet žien,  ktoré podstúpili sterilizáciu je v tisícoch, napr. v roku 1987 to bolo 1823 žien, v roku 1988 to bolo 1625 žien. 

Na praktiky poukazovala Charta 77 v roku 1978, v 80-tych rokoch aj romistický výskum autorov Ruben Pellar a Zbynék Andrš. V roku  1990 vydal správu k sterilizáciám 1990 Otakar Motejl – neskorší verejný ochranca práv v Českej republike. 

ako sa zmenila situácia na Slovensku po roku 1990? 

Komisia vlády pre otázky cigánskych obyvateľov bola zrušená a s ňou aj všetky štátne politiky. V roku 1991 boli vládou Slovenskej republiky prijaté Zásady vládnej politiky k Rómom, ktoré nastavili iné východiská pre postavenie Rómov. 

Napriek tomu, niektoré praktiky týkajúce sa sterilizácií v zdravotníckych zariadeniach pretrvávali – predovšetkým odporúčanie, že po dvoch cisárskych rezoch je sterilizácia nevyhnutná. Tiež informovaný súhlas k sterilizácii mohol byť vyžadovaný počas pôrodu, pod tlakom, u mladistvých bez prítomnosti zákonného zástupcu a zjavne bez porozumenia, teda úkon nebol vysvetlený adekvátne k mentálnej úrovni a v jazyku, ktorému ženy rozumeli, ale hlavne zdravotníci vyžadovali neraz rozhodnutie aj počas už prebiehajúceho pôrodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite