Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo spravodlivosti nečakane zrušilo jedinú dotačnú výzvu na ochranu ľudských práv

.marian Jaslovský .rozhovory

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky dnes oznámilo, že minister Boris Susko zrušil výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe podpory „Ľudské práva 2024“. V rámci programu, ktorý pod rezortom spravodlivosti funguje od roku 2017, pôvodne rezort avizoval zámer prerozdeliť na ochranu ľudských práv a slobôd sumu v celkovej hodnote 769 500 eur. Informáciu o zrušení výzvy priniesla organizácia Post Bellum – hovorili sme s jej riaditeľkou Sandrou Polovkovou.

Ministerstvo spravodlivosti nečakane zrušilo jedinú dotačnú výzvu na ochranu ľudských práv boris németh

ako ste sa dozvedeli, že minister Susko zrušil výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe podpory „Ľudské práva 2024“? 

Ministerstvo nám zrušenie výzvy oznámilo e-mailom dnes (pondelok) poobede. Prekvapilo nás to, keďže sme finišovali prípravu na obhajobu predložených projektov. Chápete? Ministerstvo publikovalo výzvy na predkladanie projektov, definovalo na čo majú byť projekty zamerané, vyzbieralo podklady od škôl, samospráv a neziskových organizácií, a keď tie projekty mali prísť žiadatelia obhájiť pred hodnotiacou komisiou, tak deň pred tou obhajobou celú výzvu minister zrušil. To je veľmi neštandardné aj na slovenské pomery.

ako vám ministerstvo odôvodnilo zrušenie dotačnej výzvy? 

V e -maile, ktorý nám došiel z ministerstva, žiadne vysvetlenie nebolo. Bolo to suché konštatovanie faktov – minister výzvu zrušil. To je presne to, čo kritizujeme. Spôsob, akým to minister zrušil – na poslednú chvíľu a bez adekvátneho vysvetlenia – je škandalózny. 

čomu sa mali venovať projekty, ktoré mali byť podporené z tejto výzvy? 

To, na čo mali byť orientované projekty občianskej spoločnosti, určilo samotné Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré vyzvú zverejnilo – samotný rezort stanovil, že má ísť o projekty na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd, na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.

v reakcii Ministerstva spravodlivosti pre médiá sa okrem iného píše, že „finančné prostriedky z tejto schémy plánuje rezort presunúť na pomoc najzraniteľnejším obetiam násilia a ochranu ich ľudských práv.“ Vaša reakcia? 

Je to priehľadná účelová výhovorka. Vláda je kritizovaná, že mení trestné kódexy a znižuje premlčacie lehoty na trestné činy znásilnenia a mnohé ďalšie. Takže sa teraz budú tváriť, že veď oni pre obete trestných činov robia aj niečo dobré... Plus si myslím, že sa týmto snažia rozoštvať rôzne typy mimovládnych organizácií. Otázka však znie inak...

ako? 

Nespochybňujeme, že treba pomáhať obetiam trestných činov, akurát, že tu ministerstvo nehrá fér hru. Treba jasne povedať, že kým existujú aj iné formy a spôsoby financovania pomoci obetiam trestných činov, tak minister dnes zrušil jedinú, opakujem jedinú, výzvu na podporu ochrany ľudských práv a prevencie diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu...

„Minister dnes zrušil jedinú, opakujem jedinú, výzvu na podporu ochrany ľudských práv a prevencie diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu.“

Všetci vieme, že patríme štatisticky k najhorším štátom v EU v týchto oblastiach. V miere toho, koľko ľudí verí antisemitským hoaxom, sme dokonca úplná európska špička. Doteraz sa štát i ministerstvo vždy spoliehalo na partnerskú spoluprácu s občianskym sektorom pri ochrane ľudských práv, pretože samotný štát túto oblasť nikdy nevnímal ako prioritu a nikdy na túto oblasť nemal kapacity. Otázka znie, ako chce štát ďalej tieto problémy riešiť?

vy ste sa do výzvy zapojili. Čo ste chceli v rámci tejto výzvy robiť? 

Do výzvy sme sa zapojili dvomi konkrétnymi projektmi. Prvý bol k 80. výročiu SNP – malo ísť o putovnú výstavu pre širokú verejnosť a druhý sa venoval problematike prevencie antisemitizmu – išlo o podporu ďalšieho ročníka Memoriálu stopami ukrývaných detí.

čo pre vás, pre vašu organizáciu, bude konkrétne znamenať, že ministerstvo zastavilo jedinú dotačnú výzvu, kde ste mohli žiadať o podporu pre tento typ projektov? 

Samozrejme, bude to pre nás istá finančná komplikácia. Ale ak si niekto myslí, že nás to zastaví, tak to nie. Možno nebudeme môcť urobiť všetko, čo sme chceli, ale nedáme sa ani odradiť, ani zastaviť. Ale signál, ktorý nám vláda vyslala, je hrozný. Jasne nám odkázali, že ich ľudské práva nezaujímajú. A to je zásadný signál pre všetkých aktívnych občanov, organizácie občianskej spoločnosti i celé naše demokratické spoločenstvo. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite