Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel Butorin: Moju manželku v Rusku väznia za to, že editovala knihu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Alsu Kurmaševa, novinárka, manželka, matka je vo väzbe, pretože ruský štát voči nej vzniesol absurdné obvinenia. Jej manžel Pavel Butorin opisuje, ako sa Alsu stala v Ruskej federácii politickou väzenkyňou. Prosíme, zapojte sa do kampane za jej prepustenie. #FreeAlsu.

Pavel Butorin: Moju manželku v Rusku väznia za to, že editovala knihu PETR DAVID JOSEK/AP/SITA 10. november 2023 Praha, Česká republika: Pavel Butorin, manžel Alsu Kurmaševy, ktorá bola 18. októbra 2023 protiprávne zadržaná v Rusku, počas rozhovoru pre agentúru Associated Press.

pavel, ďakujem, že ste súhlasili so stretnutím. Vy riadite ruskojazyčnú internetovú televíziu Current Time, súčasť Rádia Slobodná Európa, vaša manželka Alsu Kurmaševa pracuje v Rádiu Slobodná Európa, spolu žijete v Prahe, máte dve dcéry. A 25. januára uplynulo sto dní, počas ktorých je Alsu v Ruskej federácii vo väzbe. 

Ja ďakujem, že sa o jej prípad zaujímate. Čím viac ľudí vie o tom, čo sa Alsu stalo, čo s ňou ruský štát robí, tým viac ľudí môže apelovať, viesť kampaň za jej prepustenie. Alsu je totiž za mrežami z nespravodlivých, absurdných dôvodov. 

kedy a ako sa stalo, že Alsu zadržali a uväznili? 

Alsu vycestovala do Ruska v polovici mája v roku 2023 na návštevu svojej mamy, ktorá býva v meste Kazaň, má už vyšší vek a je chorá. Návšteva mala trvať dva týždne. Bola to výhradne súkromná cesta – Alsu chcela matku potešiť a pomôcť jej. 

tušili ste, že sa môže stať niečo zlé? 

Iste, hovorili sme o tom, aké veľké je reálne riziko spojené s vycestovaním, a Alsu sa rozhodla, že ako milujúca a starostlivá dcéra za matkou potrebuje ísť. Určite pri tom pre nás oboch zavážil fakt, že od vypuknutia otvorenej vojny Ruska voči Ukrajine už za matkou raz bola – a vtedy sa v poriadku vrátila domov. Isteže si uvedomovala isté riziká spojené s cestou, hovorila o tom aj s bezpečnostným oddelením a oddelením ľudských zdrojov Rádia Slobodná Európa. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite