Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biskup Róbert Bezák: Keď sledujem protivládne protesty, tak vidím túžbu ľudí po spravodlivosti

.michal Oláh .rozhovory

Emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa v rozhovore zamýšľa nad smerovaním Slovenska po nástupe súčasnej vládnej garnitúry, príčinách polarizácie slovenskej spoločnosti, potrebe zmierenia a ceste, ktorá k nemu vedie. Prečo podľa Bezáka nestačí utrpenie k odpusteniu a čo praje Slovensku do roku 2024?

Biskup Róbert Bezák: Keď sledujem protivládne protesty, tak vidím túžbu ľudí po spravodlivosti BORIS NÉMETH

v článku sa dočítate aj:

  • čo si myslí o demonštráciách 
  • ako nájsť nádej a zmierenie 
  • v čom našej spoločnosti ublížila hrubá čiara 
  • kde je zodpovednosť politikov 

rok 2023 bol pre mnohých Slovákov skľučujúci pre dianie na Ukrajine, v Izraeli a domácu politickú scénu, pre iných ľudí zasa pozitívny pre zmenu politickej situácie po chaose bývalej vládnej garnitúry, ktorá tu vládla niekoľko rokov. Len niekoľko týždňov po volebnom víťazstve strany Smer sme svedkami pomerne masívnych protivládnych protestov desaťtisícov ľudí, ktorí hovoria o hrozbe oklieštenia demokracie v našom štáte a straty prozápadnej orientácie. Ako vnímate Slovensko po voľbách, vojnu v Európe a protesty v uliciach, bojujeme znova o záchranu demokracie alebo to sú prisilné vyjadrenia? 

Nie som politológ, ani sociológ, hľadím preto na celú situáciu predovšetkým z ľudskej, morálnej a občianskej stránky. Pripomenul by som rád takú dávnu a krásnu historickú udalosť. V prvej svetovej vojne, keď stáli proti sebe v zákopoch nemeckí a anglickí vojaci, bol práve Štedrý večer. Nepriatelia začali spievať vianočné piesne a potom vyšli zo zákopov a podali si ruky. Tá sila Štedrého dňa ich zmierila. Vojna pokračovala ďalej, ale museli vymeniť vojakov, lebo tí, čo si raz podali ruky, už po sebe nedokázali strieľať. 

Prečo to hovorím? Je mi ľúto, že vo vianočnom aj v novoročnom čase prevláda na Slovensku stále tvrdohlavosť medzi politikmi aj bežnými ľuďmi. Ako je možné, že na kresťanskom Slovensku sa vedie taký tvrdý a neslušný politický boj? Demonštrácie sú vyjadrením odporu voči všetkým tým urýchleným rokovaniam a rozhodovaniam politikov v parlamente o zrušení špeciálnej prokuratúry, NAKA a podobne. Táto vládna garnitúra koná a rozhoduje zrýchlene, akoby sme žili v nejakej zúfalej či krajnej situácii ako spoločnosť, v nejakom ohrození. Toto napätie sa prenáša do celej spoločnosti. 

krátko po parlamentných voľbách sme svedkami primitívneho zneužívania moci súčasnou vládou a pokusu pretvárať si podobu štátu a spoločnosti na svoj obraz. Nemala by Katolícka cirkev, ako najpočetnejšie organizované spoločenstvo ľudí na Slovensku, ústami biskupov vystúpiť proti takýmto krokom našich politikov?   

Beda tomu, kto má v rukách moc, ten má zodpovednosť viesť spoločnosť k zmiereniu, má riešiť dôležité veci a nekonať urýchlene a silovo. Zvláštne je, že na to cirkev nereaguje. Oni by mali predovšetkým vyzvať politikov k tomu, aby sa upokojili a podali si ruky. Ako tí vojaci v zákopoch. 

Tento nepokoj zasieva rozdelenie do nášho života a do celej spoločnosti. Keď sledujem protivládne protesty, tak vidím túžbu ľudí po spravodlivosti. Ľudia vychádzajú do ulíc, ale druhá strana si robí ďalej čo chce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite