Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Richard Stanke: Cítim beznádej aj hnev, ale nesmieme rezignovať

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

V roku 2018 vystupoval na námestiach Za slušné Slovensko. Dnes chodí na protestné zhromaždenia ako občan. Odmieta sa vzdať a má nádej, že väčšina ľudí na Slovensku nechce ďalší únos štátu. Richard Stanke.

Richard Stanke: Cítim beznádej aj hnev, ale nesmieme rezignovať BORIS NÉMETH

o pár dní sa spustí smršť zákonov, ktoré sú novým pokusom o únos štátu. Vystupoval si na námestiach Za slušné Slovensko. Keď sa pozeráš na dnešok, mali vtedajšie protesty zmysel? 

Inak, na námestiach som aj teraz. 

ako účastník. 

Ja si myslím, že je to niekedy dôležitejšie. Protesty Za slušné Slovensko, samozrejme, zmysel mali, pretože dosiahli to, že odišiel Fico a skupina politikov podobných ako on a začali sa vyšetrovať zločiny či korupčné škandály, o ktorých sme všetci tušili, ale nikto si nepredstavoval, že je to až v takej strašnej miere. Protesty priniesli dôležitý výsledok cez voľby. Ako si ľudia zvolili, to je na nich. S tým tí, ktorí boli na námestiach alebo na tribúnach, nič nezmôžu.

prečo z celonárodného vzopätia – vláda mala ústavnú väčšinu – zostalo torzo a znovu vyhrali tí, ktorí boli v roku 2020 odmietnutí? 

Dosť podstatný dôvod bol, že vysoké percentá získal človek, ktorý sa v roku 2020 neobjavil z ničoho nič a bol rovnako čitateľný ako Fico. Ten človek je nevyspytateľný, nedokáže spolupracovať s ostatnými stranami, robí si len svoje PR. Ľudia asi mali krátku pamäť, nespomenuli si, aká s ním bola spolupráca v parlamente, aké mal spektrum poslancov, od ľavicových až po ultrakonzervatívnych – z toho nič normálne nemohlo vzísť. Všetko to stojí na tom, že volič, kým ide vhodiť lístok do urny, si musí aj troška zaspomínať na minulosť, ako ten človek vystupuje, čo hovorí, pretože keď niekto klamal pred štyrmi rokmi, tak zrazu sa z neho nestane niekto charakterný a poctivý. 

znižujú sa tresty za korupciu, znižuje sa doba premlčateľnosti, odstraňujú sa inštitúcie a ľudia, ktorí šli do vyšetrovania ťažkých káuz. Je až neuveriteľné, že sa takto o seba môžu postarať zákonmi. Navyše, ako keby to veľkej časti verejnosti neprekážalo. Čím to je? 

V tom zohrávajú obrovskú rolu konšpiračné správy, informácie, médiá, hoaxy, ktoré spochybňujú vyšetrovania, až sa v tom veľa ľudí nevie zorientovať. Taktika týchto ľudí je dobrá – celé to spochybniť. Ale pozor, to ešte nedáva nikomu dôvod a právo, aby rušil inštitúcie a znižoval tresty za korupciu. Robert Fico sa vyjadril o Ukrajine, že je to skorumpovaný štát, a teraz robí toto. Mimochodom, Slovensko bolo v rámci EÚ vždy krajinou na popredných priečkach korupcie, čiže my by sme mali zákony proti korupcii skôr sprísniť. A prečo to mnohým ľuďom nevadí? Slovensko je krajina, ktorá bola od socializmu zvyknutá žiť tak, že hocijaký človek na dedine, aj keď nemal známeho na úradoch, vedel, že cestou podplácania sa môže k niečomu dostať. Že je to aká-taká cesta, že aj on si môže niečo vybaviť, hoci nie je významný. Korupcia je tu niečo, s čím oficiálne nesúhlasím, ale v podstate každý to robí a bol by nerád, aby sa tento systém rušil. Tak to funguje od Slovenského štátu, keď sa komunisti stretávali s gardistami a pomáhali si. Pomädlíme si ruky a potľapkáme sa po pleciach, že sme všetci Slováci, tak to roky funguje.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite