Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký bude rok 2024? Odpovede zo slovenského parlamentu

.martin Horička .rozhovory

Bude to rok volieb, ale aj boja za ochranu demokracie, právneho štátu a prírody. Poslanci a poslankyňa Národnej rady predpovedajú, aké výzvy nám prinesie rok 2024.

Aký bude rok 2024? Odpovede zo slovenského parlamentu SITA/Milan Illík

Michal Sabo (PS)poslanec NR SR a environmentálny aktivista

aký bude rok 2024 v slovenskej politike?

Intenzívny. Od prvého dňa vidíme, že budú prebiehať paralelné súboje o právny štát, za demokraciu a spravodlivosť, o prezidentský palác, za nezávislé inštitúcie či za kultúru a udržateľnú budúcnosť vo všetkých ich kategóriách... Pevne verím, že do týchto súbojov sa popri nás v parlamentnej opozícii bude zapájať čoraz viac zástupkýň a zástupcov občianskej verejnosti.

čo sú tie najdôležitejšie udalosti, ktoré nás čakajú?

Prezidentské voľby slovenské, ruské a väčšmi tie americké s ich následným vplyvom i na vývoj Putinovej vojny proti Ukrajine. V prvej polovici roka by mal vrcholiť prebiehajúci El Niño, ktorý ohrieva oceány aj atmosféru. Vplyvom tohto meteorologického javu + vplyvom ľudstvom spôsobenej klimatickej zmeny, rok 2024 bude s najväčšou pravdepodobnosťou opäť nielen prepisovať historické teplotné rekordy, no obávam sa, že nás v nepripravenosti zastihne skokovitý nárast extrémnych prejavov počasia. To ovplyvní ako verejné zdravie či bezpečnosť, tak aj politiku.

čo sú najväčšie hrozby pre Slovensko?

Okrem tria vyššie spomenutých prezidentských volieb, kľúčové budú júnové európske voľby, ktoré budú navigovať klimatické politiky EÚ, keďže nové zloženie europarlamentu spoločne s novým vedením Európskej komisie sformuje ďalších päť rokov klimatických a energetických politík. Práve tieto roky budú celosvetovo rozhodujúce.

čo sú šance pre Slovensko a svet, ktoré bude treba využiť?

Ambiciózna a spravodlivá transformácia na klimaticky neutrálnu spoločnosť, kde sú politiky tvorené na základe dát a vedy, nie populistických dojmov a výkrikov. Iba pripomeniem, že výhradne na zelenú transformáciu má Slovensko do roka 2030 k dispozícii vyše 15 miliárd eur.

dali ste si na tento rok novoročné predsavzatie?

Nedávam si predsavzatia. Tento rok som urobil výnimku, ktorá je úzko prepojená s odpoveďou na vašu prvú otázku.

_________________________________________________________________

Marián Viskupič (SaS)poslanec NR SR a podpredseda výboru pre financie a rozpočet

aký bude rok 2024 v slovenskej politike?

Rok 2024 v slovenskej politike bude dynamický a plný výziev, s dôrazom na prezidentské voľby, na stav slovenských verejných financií, stále rastúci verejný dlh a náklady na jeho obsluhu. Hlavnou otázkou roka tiež bude funkčnosť a sila koaličného valca, aktuálne prezentovaného hlavne snahou zrušiť špeciálnu prokuratúru, teda útokmi na demokraciu a spravodlivosť v našom štáte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite