Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Študent práva Janiga aktuálne z Ukrajiny: Klesajúca podpora demokratického sveta vytvára aj na fronte veľkú neistotu

.michal Oláh .rozhovory

Študent práva Marek Janiga pochádza z dedinky Veličná pri Dolnom Kubíne na Orave. Podľa premiéra Roberta Fica je „absolútne nepodstatným študentom právnickej fakulty UK v Bratislave“. Popri štúdiu pracuje ako koordinátor dobrovoľníckej platformy Spolu Ukrajine a humanitárny pracovník Slovenskej katolíckej charity. Počas sviatkov pomáha na Ukrajine, odkiaľ nám opisuje aktuálne dianie. ​

Študent práva Janiga aktuálne z Ukrajiny: Klesajúca podpora demokratického sveta vytvára aj na fronte veľkú neistotu Archív Mareka Janigu Marek Janiga v Doneckej oblasti

aká je situácia v Charkove a na Donbase po jednom z najmasívnejších raketových útokov Ruska? Ako na ne reagujú bežní Ukrajinci?

Situácia v Charkove a na Donbase je veľmi rozdielna. Do Charkova sa vrátila drvivá väčšina obyvateľov a ľudia žijú svoje životy v podstate tak ako predtým. Presne to sa však Putinovi nepáči. Za posledné mesiace boli Charkovčania zvyknutí na to, že cez ich systém vzdušnej obrany prešlo len málo rakiet a boli tak v akom-takom bezpečí. 

Tento masívny útok prekvapil aj napriek tomu, že sa mesto nachádza len pol hodiny od ruskej hranice. Keďže obrana nedokáže zachytiť také veľké množstvo rakiet, mnoho z nich dopadlo do mesta. Deň po tomto masívnom útoku sme počas ďalšieho ostreľovania práve večerali v dedinke severne od Charkova, keď ponad nás letela raketa S-300. Zasiahla najväčší hotel v Charkove a podľa slov rodiny, ktorá ostala od začiatku vojny v tejto zničenej oblasti, sa útoky zintenzívňujú.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite