Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Táto vláda škodí Slovensku

.juraj Petrovič .rozhovory .rozhovor

Slovensko stráca svoj kredit, nadobudnutý po útoku Ruska na Ukrajinu. Ak nebudeme chrániť vonkajšie hranice Európskej únie, doplatíme na to. Rozhovor s exministrom Rastislavom Káčerom o bezpečnostnom postavení Slovenska.

Rastislav Káčer: Táto vláda škodí Slovensku boris németh

začneme in medias res. Fico bol v Prahe. Ako vnímate priebeh jeho návštevy? 

Po prvé, je dobre, že bol v Prahe, pretože je fajn udržať túto tradíciu. Mal som trochu temné obavy, že pôjde do Budapešti, ale je veľmi dobre, že išiel do Prahy. V Prahe boli pred jeho návštevou neistí. Určite to nie je politik, ktorý by im nejako imponoval alebo by k nemu mali osobitnú úctu. Mal niektoré zvláštne vyjadrenia, ale v zásade je dobre, že išiel do Prahy.

čo hovoríte na to, že sa hovorí, že až prezidentka Čaputová presvedčila Petra Pavla, aby si na neho vôbec našiel čas? Informácie sú také, že šéfovia oboch komôr českého parlamentu mali iné plánované veci, a Petr Pavel vôbec nemal byť v Prahe. Jediný, kto mal čas, bol Petr Fiala. 

Priznám sa, že poznám mnohé detaily organizácie Ficovej návštevy, ale necítim potrebu to naširoko verejne hovoriť. Obmedzím sa len na to, že Robert Fico sa správal veľmi, veľmi nekorektne pred prezidentskými voľbami v Prahe. Útočil na top kandidáta Pavla už počas kampane.

Útočil naňho počas našej kampane, čiže už ako na inštalovaného prezidenta veľmi nevyberavými a urážlivými spôsobmi. To, že ho prezident Pavel prijal, bolo veľmi pekné a veľmi milé gesto v tom, že mu záleží viac na našich vzťahoch ako na osobných emóciách. Ponaučenie z toho je, že sa nemôžem uchádzať o dobré medziľudské vzťahy tak, že vnášam, zvlášť v zahraničných vzťahoch, do nich takúto šialenú a absolútne neopodstatnenú emóciu. Prezident Pavel je vynikajúci prezident, zastáva správne hodnoty, je archetypom dobrého prezidenta a dobrých demokratických hodnôt, útočiť naňho a potom očakávať dobré vzťahy je nízka kultúra politiky. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite