Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel Kosatík: Nástup disidentov do politiky mal priniesť nové poznanie

.martin Horička .rozhovory .téma

Je dobré, keď spoločnosť v kľúčových momentoch vedú ľudia s morálkou a odvahou. November 89 je dôkazom, že sa to občas podarí. Ako sa rodili jeho osobnosti a čo motivovalo ľudí vzoprieť sa totalite? So spisovateľom Pavlom Kosatíkom sme hovorili o známych, ale aj menej známych hrdinoch Nežnej revolúcie.

Pavel Kosatík: Nástup disidentov do politiky mal priniesť nové poznanie JACQUES LANGEVIN/SYGMA/SYGMA/GETTY IMAGES 25. november 1989 Praha, Československo: Alexander Dubček sa na pražskej Letnej prihovára polmiliónovému davu na mítingu, ktorý organizovalo Občanské fórum. Na zhromaždení vystúpilo viacero rečníkov vrátane Václava Havla.

ste autorom viacerých kníh o dejinách 20. storočia, nedávno vám vyšlo dielo Slovensko 30 let poté, kde sa venujete slovenskému politickému vývoju od začiatku 90. rokov až do súčasnosti. November 1989 je v našich dejinách významný míľnik, keď sa Česi a Slováci vzopreli totalite, zvolili si slobodu pred neslobodou. Po študentských protestoch 16. a 17. novembra sa do popredia dostali predstavitelia inteligencie, umelci, spisovatelia a ďalšie osobnosti. V porovnaní s predchádzajúcimi revolúciami zväčša nešlo o bývalých politikov. Prečo?

Protože ti demokratičtí politici už nežili. Ať už za konec československé demokracie považujete rok 1938 nebo 1948, hrdinové tehdejších dob bohužel už nebyli k potřebě. Zajisté se o vliv hlásili různí hrdinové roku 1968 v čele s Alexandrem Dubčekem. Bylo velkým štěstím polistopadové éry, že se neprosadil názor členů osmašedesátnického hnutí Obroda, kteří tvrdili, že stačí navázat tam, kde vývoj kdysi přerušily ruské tanky, a všechno bude v pořádku. Svět se totiž mezitím posunul o dalších jedenadvacet let a po žádném socialismu s lidskou, leč obstarožní tváří už nebyla poptávka. Bylo tedy nutné začít úplně znovu. Učit se z demokratické Evropy.

ako sa z človeka stane revolucionár? Postaví sa proti totalite? Čo ľudí motivovalo bojovať za slobodu a demokraciu?

To záleželo vždycky na konkrétní době, jaká zrovna byla. Nejvíc odpůrců měl komunistický režim v únoru 1948 v momentě, kdy těsně zvítězil. Stáli proti němu demokraté nebo například lidé, kteří přišli převratem v nových poměrech o majetek. Velkou část z nich se podařilo v padesátých letech zpacifikovat v kriminálech a pak také prostřednictvím strachu (tehdy často doslova o život), který ve společnosti zavládl zejména vlivem politických procesů, ale nejenom jich. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite