Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rozhovor z izraelského protiraketového krytu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Ján Kapusňak je politológ pochádzajúci zo Slovenska, ale už roky žije a pracuje v Izraeli. Keď Hamas rozpútal svoj bezprecedentný útok na Izrael, Ján bol práve na Slovensku, ale počas toho víkendu odletel naspäť do Izraela. Keď sme sa zhovárali, sedel v protiraketovom kryte svojho bytu v Tel Avive.

Rozhovor z izraelského protiraketového krytu MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES 10. október 2023 Aškelon, Izrael: Škody na ceste a parkovisku spôsobené raketou, ktorá priletela z pásma Gazy ovládaného teroristickou organizáciou Hamas.

zdravím ťa, Janko, ako sa máš? Izrael je stále pod útokom Hamasu, nad hlavami vám tam lietajú rakety, ako to vnímaš?

Ťažko. Pred hodinou sme mali niekoľko raketových útokov a na ulici, pri návrate z práce, Iron Dome zneškodnil jednu raketu asi 50 metrov odo mňa. Schoval som sa v jednej budove pod schody a keď to vybuchlo, vyrazilo mi dych. V každom prípade, ulice sú vyprázdnené, MHD premávala dnes zadarmo, ale skoro nikto v nej necestuje. Navonok to vyzerá ako lockdown počas pandémie, ale tú hladinu strachu, šoku a rozčarovania z toho, čo sa deje, si takúto v Izraeli nepamätám. To tu nebolo už desaťročia. Keď čítam statusy kamarátov na sociálnych sieťach, prípadne vyjadrenia v médiách, je jasné, že ľudia ešte nikdy nezažili väčší strach ako v týchto dňoch. Ja, keď to vypuklo, som bol na Slovensku. Partner mi okamžite zavolal z Izraela a hovoril mi, vidíš, čo sa deje, Janko? Zasypávajú nás rakety, Hamas vtrhol do Izraela. A ja som na to povedal, veď Železná kupola rakety zostrelí a tých obrazne deväť pomätencov bezpečnostné sily zneškodnia. Lenže bolo to, samozrejme, omnoho horšie.

ako vyzerá situácia práve teraz?

Izraelská armáda v týchto chvíľach vyčistila územie v Izraeli okolo Gazy, má pod kontrolou mestečká, kibuce, mošavy, ale úroveň zdesenia len stúpa, pretože práve tým vychádzajú najavo zverstvá, ktoré napáchal Hamas – a to barbarstvo je nepredstaviteľné. V jednom kibuci bolo nájdených štyridsať zavraždených detí, niektoré tie malé detičky mali dokonca odrezané hlavy... ľudia boli upálení, pravdepodobne zaživa. Čiže aktuálna atmosféra v Izraeli je depresívna a niektorí ľudia už ani nedokážu pozerať správy, odišli zo sociálnych sietí. Robia všetko pre to, aby sa detailným správam o hrôzach, ktoré pripomínajú zločiny nacistov či Islamského štátu, vyhli. Všade, kam človek ide – na ulici, v autobuse –, cítiť zúfalstvo. Lebo stalo sa niečo hrozné – najhoršie vraždenie Židov od Holokaustu. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite