Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak Rusko neprekoná imperializmus, nemá nádej

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Róbert Ondrejcsák je veľvyslancom Slovenskej republiky vo Veľkej Británii, odborníkom na zahraničnú politiku. Práve mu vyšla kniha Ako Putin stratil Ukrajinu a je to poučné čítanie, ktoré vyvracia mnohé mýty. Pre .týždeň hovoril o Rusku, o Ukrajine, ale aj o tom, čo svet povie na naše voľby.

Ak Rusko neprekoná imperializmus, nemá nádej SPENCER PLATT/GETTY IMAGES 13. marec 2014 Jalta, Ukrajina: Ľudia s ruskými vlajkami na podporu referenda, kde sa malo hlasovať o tom, či bude Krym súčasťou Ruska. Na jar v roku 2014 bol Krym vojensky obsadený a okupovaný je dodnes.

ako dlho ste v diplomatickej službe? Hovorila som s Ivanom Korčokom o jeho skúsenostiach, on je v diplomacii v zásade tri desaťročia... 

Róbert Ondrejcsák: Zaoberám sa zahraničnou politikou a medzinárodnými vzťahmi takmer 30 rokov, hoci moja cesta bola trochu odlišná. Pohyboval som sa v takom trojuholníku medzi ministerstvom zahraničných vecí, ministerstvom obrany a akademickým prostredím, aj prostredím think-tankov. Veľvyslancom som prvý raz, v Londýne som v podstate dva roky. 

Predtým som pôsobil na ministerstve obrany ako štátny tajomník, počas Radičovej vlády tiež ako štátny a ešte predtým som bol zástupcom veľvyslanca v Budapešti. Medzinárodné vzťahy a bezpečnostná politika boli v podstate vždy mojou srdcovkou.

pôsobenie štátneho tajomníka na ministerstve obrany za ministra Andreja Danka muselo byť dosť náročné. 

No, nebolo to jednoduché, myslím si, že to bolo celkom zrejmé aj pre širšiu verejnosť, aj pre odbornú komunitu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite