Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jana Kovalčíková: Nechcem sa tváriť, že žijeme v ideálnej krajine. Isté hranice sa neprekračujú

.bibiána Kristína Danitová .rozhovory

O pripravovanom filme Kavej, o rozdieloch medzi východom a západom, mužmi a ženami, ale aj o platovej nerovnosti sme sa rozprávali s Janou Kovalčíkovou, úspešnou herečkou a víťazkou tanečnej súťaže Let´s Dance.

Jana Kovalčíková: Nechcem sa tváriť, že žijeme v ideálnej krajine. Isté hranice sa neprekračujú Boris Németh

pracujete na filme Kavej, ktorý je o dvoch východniarkach na západe. S týmto námetom vznikli už populárne skeče. Ako vznikol celý tento koncept?

Celé to vymyslel Dano Dangl. Myslím si, že myšlienka prepojenia západu a východu sa mu zdala zaujímavá, a tak napísal prvý skeč. Potom sme pristúpili k tvorbe samotného seriálu, ale to sme už zavolali scenáristku.

čakali ste, že tento online seriál bude mať až takýto úspech?

Nečakali. Do projektov primárne nejdem s tým, že očakávam veľký úspech, ale snažím sa na nich pozerať podľa toho, či ma niečím zaujmú. Tieto dve východniarky mi pripadali ako super téma. Teším sa, že sa to stretlo s úspechom.

o čom teda bude film Kavej? Nadviaže na skeče?

Bude to trošku iné ako skeče, na ktoré sme zvyknutí. Postavy sú tam tie isté, ale je tam aj veľa nových postáv. Keď sme si čítali scenár, tak sme všetci zostali nadšení. Napísala ho Miška Zakuťanská. Má trošku filozofickejší rozmer. Hlavní hrdinovia si kladú otázky, či sa vrátiť na východ, či zostať v Bratislave, či sa odsťahovať z východu. Je to mierne existenčné. Človek sa pri tom filme zabaví aj zamyslí. Takúto kombináciu mám najradšej. 

pôvodom ste Prešovčanka. Aké boli vaše začiatky v Bratislave? Vnímali ste rozdiely medzi východom a západom, ktoré stvárňujete v skečoch i vo filme?

Musím sa priznať, že s kamarátmi a kolegami, ktorí sú z východu a, naopak, tými zo západu sme sa o tom rozprávali. Myslím, že je to už zastaralý žargón. Robíme si z toho srandu a necítime nevraživosť, aspoň ja som ju nikdy nepocítila. Skôr to bolo iba spomenuté takým láskavým humorom. Tomu, kto si vie zo seba urobiť srandu, či je z východu alebo západu, juhu alebo severu, to môže byť jedno, iba sa nad tým pousmeje. Nemyslím si ale, že je to v dnešných časoch reálny problém. Je to skôr niečo, čo tu zostalo z minulosti. Pripadá mi to smiešne, pretože keď sa niekde ocitnem, tak 99 percent ľudí príde za mnou a povie, že je z východu. Obávam sa, či tu nie sme len my z východu a tí, ktorí sú zo západu, nešli ďalej na západ. (smiech)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite