Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetla sa nesmieme báť

.miloš Ščepka .rozhovory .rozhovor

Ivan Ostrochovský nakrútil spolu s Pavlom Pekarčíkom film Svetloplachosť v metre ukrajinského mesta zasiahnutého vojnou. Svetovú premiéru mal na filmovom festivale v Benátkach a bude slovenským kandidátom na Oscara.

Svetla sa nesmieme báť LUCIA GARDIN

v roku 2013 uviedli slovenskí filmári Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes a Pavol Pekarčík na filmovom festivale v Berlíne spoločnú poviedkovú snímku Zamatoví teroristi. Peter Kerekes a Ivan Ostrochovský v roku 2021 na benátskom festivale získali ocenenie za scenár filmu Cenzorka z prostredia ukrajinskej ženskej väznice. Keď vlani Rusko zaútočilo na Ukrajinu, rozhodol sa Ivan Ostrochovský doručiť členom štábu Cenzorky a ďalším ukrajinským priateľom pomoc. Odcestoval s Pavlom Pekarčíkom do mesta Charkov. Snímka Svetloplachosť, ktorú nakrútili v tamojšom metre, teraz v septembri na benátskom festivale získala ocenenie Europa Cinemas Label. Do kín vstúpi o mesiac.

ako spolu Cenzorka a Svetloplachosť súvisia? 

Pri nakrúcaní Cenzorky sme sa na Ukrajine zoznámili s mnohými ľuďmi a keď vlani na jar Rusko zaútočilo na Ukrajinu, mali sme o nich strach. Chceli sme vedieť, čo sa s nimi deje, pokúšali sme sa ich kontaktovať. Zistili sme, že väzenkyne, o ktorých bola Cenzorka, presunuli z odeskej väznice do Charkova. Odesu Rusi ostreľovali, ale u nás si málokto uvedomuje, že poldruhamiliónový Charkov leží len tridsať kilometrov od hranice s Ruskom. 

Keď sme tam koncom marca minulého roka prišli s humanitárnou pomocou, mesto bolo obkľúčené a viedla doň jediná cesta. Všetci nás presviedčali, že tam vôbec nemáme chodiť, že Rusi mesto dobyjú. Napokon sa to nejakým zázrakom nestalo a my sme premýšľali, aký film by sme o tom mohli urobiť. Stačilo osloviť ľubovoľného človeka na ulici a začať o ňom nakrúcať. Každý mal silný príbeh.

ako ste sa ocitli v charkovskom metre? 

Objavili sme ho po dvoch týždňoch. Na konečnej stanici v polmiliónovom predmestí sa hneď po začiatku agresie schovalo dva a pol tisíca ľudí. Všetci boli presvedčení, že najneskôr o deň-dva Rusi mesto obsadia. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite