Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Agnieszka Holland, režisérka filmu Hranica: Zelená je farba nádeje

.miloš Ščepka .rozhovory .film

Osobitnú cenu poroty 80. medzinárodného filmového festivalu získala dráma scenáristky a režisérky Agnieszky Holland Zielona granica v poľsko-česko-belgicko-francúzskej koprodukcii. Do našich kín vstúpi už budúci mesiac pod názvom Hranica.

Agnieszka Holland, režisérka filmu Hranica: Zelená je farba nádeje LUCIA GARDIN Lucia Gardin: Poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland na filmovom festivale v Benátkach, 2023.

psychologička Julia sa po presťahovaní do Suwalského kraja stáva nedobrovoľnou svedkyňou a účastníčkou dramatických udalostí na poľsko-bieloruskej hranici. Rozhodne sa vzdať svojho pohodlného života a pridá sa ku skupine aktivistov, ktorí pomáhajú utečencom. V tom čase sa na cestu z Bieloruska na západ vydáva sýrska rodina utekajúca pred občianskou vojnou a učiteľka z Afganistanu. Ich protivníkmi sú strach, zima, hlad, nepriestupný prales, ale i krutí ozbrojení muži – poľskí rovnako ako bieloruskí. Na hranici sa ich osudy pretnú s osudom Júlie a mladého pohraničníka Jana.

O novom filme sme sa s režisérkou rozprávali na pôde festivalu pred vyhlásením výsledkov, v dobe, keď Hranica viedla rebríčky novinárskych hodnotení.

čo vás priviedlo k téme migrantov?

Prvá hra, ktorú som režírovala v divadle, boli Emigranti Sławomira Mrożka. Neskôr som sama ochutnala emigrantský chlebík v Paríži. Viem, že ako biela umelkyňa, Európanka v Európe, som mala privilegované postavenie. Sýrčania, Afganci, Jemenčania, Somálčania a ďalší, ktorí sa pokúšajú dostať do Európy, sú na tom oveľa horšie. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite