Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Slosiarik: Scenáre sú otvorené, parlamentnú istotu majú len štyri strany

.tomáš Zálešák .rozhovory .rozhovor

Parlamentné voľby sú predo dvermi. Ako sa situácia ešte môže zmeniť? Na čo má volič dbať, ak nechce, aby jeho hlas prepadol? Aké sú možné scenáre vývoja po voľbách? Hovoríme s Martinom Slosiarikom, sociológom a riaditeľom agentúry FOCUS.

Martin Slosiarik: Scenáre sú otvorené, parlamentnú istotu majú len štyri strany boris Németh

začnime obligátne trochu zoširoka: aký je aktuálny stav preferencií?

Pre čitateľov, ktorí to sledujú, asi nič prekvapivé. Na čele je Smer-SD, ale, povedané „dostihovým“ slovníkom, Progresívne Slovensko na Smer doťahuje, rozdiel medzi týmito stranami sa zmenšuje. Doterajšie výskumy z druhej polovice, resp. konca augusta ukazovali, že druhé miesto zaujalo PS, kde nahradilo Hlas. Doposiaľ sme tu teda videli tendenciu PS rásť a zároveň strácanie voličskej podpory Hlasu. To ale neznamená, že ich hlasy sa navzájom prelievajú. Straty Hlasu išli v prospech Smeru. Ďalšie miesta zaujímajú: Republika v rozmedzí 7 – 9 percent a potom tu máme viacero strán pohybujúcich sa v rozmedzí 5 – 7 percent.

ktorí sú tí, čo sa ocitajú tesne pod hranicou zvoliteľnosti podľa vašich prieskumov?

Podľa našich prieskumov sú dnes pod 5 percentami Aliancia, čo je aj jedna zo strán reprezentujúcich maďarských voličov, tí sú niekde medzi 3 – 4 percentami. Ďalej sú tu Demokrati, ktorí sa v rôznych prieskumoch pohybujú medzi 2 – 4 percentami, pod nimi sú Modrí-Most-Híd okolo 2 percent a spomeniem ešte Maďarské fórum s ostatnými stranami, s ktorými tvorí spoločnú značku, dosahujúcu okolo 1 percenta.

keď sa všetky tie preferencie pod 5 percentami zrátajú, tak je to dosť...

Áno, je to dosť, ale ak hovoríme o možnom prepade hlasov, mali by sme prihliadnuť aj k stranám, ktoré sú dnes síce nad 5 percentami, ale stále sa tak akosi „obtierajú“  o tú päťpercentnú hranicu: hovoríme o stranách, ako sú Saska, KDH, Sme Rodina, nezabudnime ani na koalíciu OľaNO s Kresťanskou úniou a Za ľudí, ktorá na to, aby sa dostala do parlamentu, potrebuje 7 percent a prieskumy zatiaľ u nej ukazujú na pozíciu pohybujúcu sa tesne nad alebo pod touto hranicou. Na druhej strane politického spektra sa na hrane zvoliteľnosti pohybuje SNS. Ak to teda všetko spočítame, dostávame sa na nejakých takmer 40 percent hlasov na hranici zvoliteľnosti. Inak povedané, na základe súčasných preferencií sa veci javia tak, že parlamentnú istotu majú dnes len štyri strany – SMER, PS, Hlas a Republika. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite