Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bunker B-S 4 Lány: Vitajte v roku 1938

.marian Jaslovský .boris Németh .reportáže .reportáž

V Petržalke v blízkosti rakúskej hranice je stroj času, vlastne skôr akási magická zóna, ktorá vás prenesie do roku 1938. Zvonku má podobu obyčajnej odbočky z hrádze a po prejdení pár stoviek metrov sa ocitnete rok pred vypuknutím 2. svetovej vojny.

Bunker B-S 4 Lány: Vitajte v roku 1938 boris németh Bunker B-S 4 je súčasťou petržalského opevnenia.

cieľ našej výpravy v čase má názov B-S 4 Lány a je to súčasť petržalského opevnenia. O vybudovaní línie bunkrov na exponovaných častiach Československa sa rozhodlo v roku 1933 a, ako vieme, nikdy neboli na obranu republiky použité. 

Stretávame sa s Liborom Duchoslavom z Občianskeho združenia Múzeum petržalského opevnenia. To sú práve tí, ktorí majú „kľúče“ od spomínaného stroja času a nie je to nič iné ako obrovské nadšenie pre vojenskú históriu. Vďaka nemu sa podarilo uviesť B-S 4 do stavu, ako keď bol nový a plne bojaschopný. „So vznikom železnej opony sa bunkre reaktivovali, zmodernizovali a stali sa súčasťou železnej opony,“ vysvetľuje Duchoslav. „Nám sa podarilo tú reaktiváciu zrušiť a vrátiť bunker späť do roku 1938,“ hovorí hrdo o objekte, ktorý navštívil aj Adolf Hitler. Ten sa dômyselnej československej línie bunkrov bál a bol veľmi spokojný, že ich vďaka Mníchovskej dohode získal bez boja.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite