Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia, čo ľúbia knihy

.marian Jaslovský .boris Németh .reportáže .reportáž

Toto bude spomienka na posledný týždeň školského roku, aj keď prázdniny sa medzitým nachýlili na druhú stranu. Ale v čase, keď ešte boli pred dverami, sme si sadli do auta s dvoma legendami: vydavateľom Kolomanom „Kalim“ Kertészom Bagalom a básnikom Ivanom Štrpkom a vyštartovali smer Orava cez Žilinu s kufrom auta plným kníh. A čo sme šli robiť?

Ľudia, čo ľúbia knihy Boris Németh Koloman Kertész Bagala a Ivan Štrpka pred gymnáziom v Tvrdošíne.

kali sa totiž rozhodol, že stovke stredných škôl, najmä gymnáziám, venuje po sto kníh zo svojho edičného plánu. A my sme boli pri troch „rozdávačkách“ v rámci projektu Literárny klub na ceste.

Koloman vydáva len knihy slovenských autorov. A napriek tomu, že nezarába na bestselleroch (aj keď aj u nás sa nájdu takíto autori) a vydáva literatúru, ktorá sa zvykne nazývať umeleckou, rozhodol sa rozdať v tomto a budúcom roku 10-tisíc svojich výtlačkov. „Úprimne povedané, myslel som si, že by nejaký sponzor odo mňa knihy odkúpil a porozdával ich po školách, ale žiaden sa nenašiel, tak som sa rozhodol, že tým sponzorom budem sám,“ hovorí. Projekt sa skončí budúci rok.

zastávka prvá: Žilina

Sto kníh je dosť veľký objem a aj hmotnosť. „Keď budem písať pamäti, budú sa volať Môj život s banánovými debničkami,“ smeje sa Kali. „Bez nich by som nič nedokázal.“ Ide mu to dobre a už o chvíľu tlačia plne naložený vozík s pomocou Ivana Štrpku. Vzápätí sa ho ujmú žiaci a nás privíta učiteľ Viktor Tanitó. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite