Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marína Gálisová: Rozvoj a úpadok baníckej Ľubietovej

.marína Gálisová .reportáže .názory

Bývali časy, keď bola Ľubietová jedným zo siedmich banských miest. Divíte sa? Niet sa čomu. Krivka rozvoja a potom úpadku to nakreslila tak, že dnes je z banského mesta dedina.

Marína Gálisová: Rozvoj a úpadok baníckej Ľubietovej DANIEL KORDÍK Ľubietová, slávna kedysi svojou meďou, dnes pokojný kút s načisto vidieckym šarmom.

nezdá sa, že tá mestská minulosť tu chýba. Ľubietová, slávna kedysi svojou meďou, je dnes pokojný kút s načisto vidieckym šarmom. Pokoj, ticho a trošičku zádumčivosti na vás dýchne z jej námestia: málo ľudí, málo ruchu, všetko tak trošku pritajené. 

Ale ak máte sklony pátrať po dejinách, tak si môžete ešte pred príchodom do obce prečítať všeličo o ľubietovských archívoch – a zistiť, že svojimi koreňmi je s touto oblasťou zviazaný napríklad legendárny staviteľ štiavnických tajchov, hviezda technologického neba, Samuel Mikovíni. A samozrejme – prekvapuje to niekoho? – aj organár Podkonický, ktorého organ vie naplniť tónmi kostol na Španej Doline. Malosť slovenského prostredia? Alebo aj veľkosť – banícke kraje priťahovali tvorivých, šikovných, novátorských ľudí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite