Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Stromy s prstami v zemi

.stano Jendek .boris Németh .reportáže .reportáž

Všetci poznajú Banskú Štiavnicu, Vysoké Tatry, Bratislavský alebo Spišský hrad. Ale počuli ste už o pukanských morušiach alebo Spečenom vale?

Reportáž: Stromy s prstami v zemi Boris Németh Quintus Horatius Flaccus, rímsky básnik žijúci za vlády cisára Augusta: Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách moruše čierne odtrhnuté zo stromu, kým nepáli slnko.

ak kráčate okolo nej, možno si ju ani nevšimnete. Nie je príliš vysoká a cez husté listy nevidieť dnu. Až keď človek vlezie medzi pokrútené konáre, žasne. Stará moruša pripomína sochu bizarných tvarov či prsty obra vnorené do zeme. Je dlhoveká a v priebehu stáročí sa jej centrálny stredový kmeň rozpadne a rozloží. Mohutné konáre  klesajú k zemi, vnoria sa do nej, zakorenia sa a vynoria sa ako ďalšie kmene.

tajomná Rimanka, čo vie liečiť

Moruše čierne v Pukanci sú krásne, tajomné, unikátne. A životaschopné. V Pukanci a jeho okolí ich rastie vyše 700, v pukanskom chotári okolo 400. Najstaršie z nich majú vyše 500 rokov a väčšina z nich rastie vo viniciach.

Podľa väčšiny botanikov sem tento strom doputoval spolu s viničom vďaka Rimanom. Nikde v Európe ich nie je toľko ako práve v Pukanci. Pri pohľade na vinohrady nad Pukancom pôsobia moruše ako veľké tancujúce víly, ktoré chránia krajinu a súčasne jej dávajú liečivé dobroty. Milo sladkokyslé plody moruše čiernej majú totiž veľa vitamínov a minerálov, dajú sa len tak jesť, ale používajú sa aj na šťavy a džemy – a na lahodnú pálenku. Ešte aj listy sa používajú pri prechladnutí, na zníženie teploty, pri bolestiach hlavy a hrdla. Najväčší význam však majú ako stimulátor tvorby inzulínu.

V Pukanci sa toto všetko dozviete – a aj viac. Stačí sa prejsť náučným chodníkom venovaným výhradne moruši čiernej a čítať náučné tabule.

vydrží aj klimatické zmeny?

Približne pred 40 rokmi začali moruše ubúdať najmä vplyvom zarastania parciel, a teda z nedostatku slnečného svitu. Našťastie sa v posledných rokoch tradícia ich pestovania obnovuje a pribúdajú aj mladé stromčeky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite