Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reportáž z Ukrajiny: Humanitárna pomoc by mohla byť omnoho efektívnejšia

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Cestou na Ukrajinu nás pred pohraničnou obcou Ubľa zastavila policajná hliadka: „Prečo a kam idete?“ Okrem pohybu utečencov koordinujú živelnú pomoc, ktorá sem prúdi z celého sveta. Kým na slovenskej strane je humanitárnych organizácií až nadbytok, o pár kilometrov ďalej na Ukrajine ich je len zopár.

Reportáž z Ukrajiny: Humanitárna pomoc by mohla byť omnoho efektívnejšia MIROSLAV POROCHNAVÝ 16. marec 2022 Ukrajina: Humanitárny sklad s tonami pomoci zo Slovenska dokáže vďaka umiestneniu na ukrajinskom území efektívne reagovať na potreby obyvateľov postihnutých oblastí.

v Ubli na križovatke pred kultúrnym domom stoja Svedkovia Jehovovi s modrými tabuľami v rukách s písmenami „JW“. Čakajú s menným zoznamom ukrajinských Svedkov, ktorých posielajú bývať k členom svojej náboženskej komunity na Slovensku. Dvojpodlažný kulturák v Ubli slúži od vypuknutia vojny ako prvý hotspot humanitárnej pomoci po prechode utečencov cez jeden z troch ukrajinsko-slovenských hraničných priechodov.

hotspot Ubľa

Divadelnú sálu s pódiom zmenila starostka Nadežda Sirková na nocľaháreň so sedemdesiatimi posteľami. Sedia na nich hlavne mladé mamičky a v úzkych uličkách pobehujú malé deti so sladkosťami a hračkami. Vo vonkajších dvoch stanoch je ďalších tridsať lôžok pre krízový nocľah alebo oddych.

„Novinárov sem normálne nepúšťame, ale keď ste z .týždňa, tak poďte dnu,“ volá nás do útrob kultúrneho centra dobrovoľníčka z Holandska. Ukazuje nám sklady potravín, rozpis nocľažníkov na čiernej tabuli a zoznamuje nás s hlavnou koordinátorkou dobrovoľníckej pomoci. Nikto nemá čas rozprávať, všetci sú v neustálom pohybe. „Vitajte v hotspote Ubľa. Máme tu niekoľko charitatívnych organizácií a desiatky dobrovoľníkov, ktorých koordinujem. Chodia nám sem ľudia z hraníc, nechávame ich oddýchnuť si, najesť a napiť sa, snažíme sa im dať kompletný servis. Potom už idú ďalej buď vlastným odvozom, alebo im transport pohľadáme,“ vysvetľuje koordinátorka Katka a odbieha po zavolaní vysielačkou. Okrem Slovákov pomáhajú aj Česi, Nemci, Taliani, Francúzi, Fíni a Chorváti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite