Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekári hrozia hromadnou výpoveďou. Aké sú najčastejšie dôvody odchodu?

.michal Oláh .reportáže

Druhý rok pandémie obnažil problémy slovenského zdravotníctva až na kosť. Pre nedodržiavanie zákona, slabé platové ohodnotenie mladých lekárov, malé kapacity zdravotníckych zariadení a iné zlé podmienky chce odísť až 2 511 lekárov fakultných, univerzitných a okresných nemocníc. Hrozí kolaps nemocničnej starostlivosti.

Lekári hrozia hromadnou výpoveďou. Aké sú najčastejšie dôvody odchodu? Boris Németh

do slovenských nemocníc denne prijímame už viac ako dvesto pacientov s covidom-19. Drvivá väčšina je nezaočkovaná. „Je nás málo, no pacientov je čoraz viac a my už prestávame vládať,“ odkázali v pondelok 8. novembra zdravotnícki pracovníci UNB spred infekčného oddelenia na Kramároch. Postavil sa za nich aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ich výzvu okamžite podporilo niekoľko nemocníc a tisíce zdravotníkov.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej chýba slovenským nemocniciam najmenej 2 500 sestier len na naplnenie normatívu, nie optimálneho stavu fungovania. Hrozí výpoveď 2 511 lekárov zo všetkých fakultných, univerzitných a okresných nemocníc. Vedci Vladimír Krčméry a Pavol Čekan verejne upozorňujú na riziko kolapsu slovenského zdravotníctva pre málo zaočkovaných.

Oslovili sme lekárov, ktorí plánujú odísť. Niektorí s rozhovorom súhlasili, ale pod podmienkou anonymity. Obávajú sa reakcií nadriadených a odsúdenia verejnosťou. 

dieťa sa vrátilo s poruchou vedomia

Čerstvo atestovaný tridsiatnik, nazvime ho Marek, je šiesty rok pediatrom. „Frustrujú ma zlé pracovné podmienky, nedostatok lekárov a nadčasy,“ vymenoval jedným dychom v sobotu po 24-hodinovej službe. Sadáme si na koženkovú sedačku kdesi v útrobách chodieb detskej nemocnice.

Seniori po očkovaní proti covidu-19 v NÚSCH. Boris NémethSeniori po očkovaní proti covidu-19 v NÚSCH.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite