Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ekonomicky to zvládam, ale iba s nadčasmi, no vtedy mi nemá kto strážiť malú. Osamelí rodičia v osamelom svete (reportáž)

.michal Oláh .reportáže .spoločnosť

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje od začiatku pandémie pokles počtu neúplných rodín v hmotnej núdzi. Mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú osamelým rodičom a týraným ženám, však hovoria opak: skrytá chudoba v jednorodičovských rodinách rastie.

Ekonomicky to zvládam, ale iba s nadčasmi, no vtedy mi nemá kto strážiť malú. Osamelí rodičia v osamelom svete (reportáž) Boris Németh Záhrada bezpečného bývania pre týrané ženy spojeného so zariadením pre osamelé seniorky na strednom Slovensku.

realita je komplikovaná. Štátom nastavená pomoc ľuďom v hmotnej núdzi je dlhodobo poddimenzovaná a navyše nastavená tak, aby z kritérií poberateľov podpory vypadávali ľudia s nízkymi príjmami. Stačí, ak má niekto 500-eurový plat, a už stráca nárok na akúkoľvek funkčnú štátnu pomoc. Systém nezaujíma, že takému človeku reálne chýbajú potraviny, oblečenie, drogéria, že má nedostatok peňazí na nájomné, poistky, telefón a internet pre školopovinné deti.

Ak ste dvaja a žijete „vo svojom“, dá sa to. Jednorodič s bežným príjmom bývajúci spravidla v prenajatom byte živorí. Problém skrytej biedy neúplných rodín je starý ako ľudstvo samo. Pandémia však chudobu osamelých rodičov prehĺbila a ukázala všetky jej odtiene v plnej nahote. 

jana a Zdena z Martina

V utorok poobede prichádzame do Martina pred nízky zelený panelák. Po niekoľkých minútach dobieha 35-ročná Jana, za ruku vedie šesťročnú Julku, ktorú narýchlo cestou z práce vyzdvihla zo škôlky. Od jej štyroch mesiacov ju vychováva sama. Odišla od partnera, lebo mal problémy s alkoholom a správal sa k novozaloženej rodine nezodpovedne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite