Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Láska k vojenskej pevnosti

.rudi Rus .šimon Jeseňák .reportáže .fenomén

Pevnosť Josefov bola v minulosti miestom, kde sa zdržiavali vojaci. Už trinásť rokov je letnou dovolenkovou destináciou pre inú sociálnu skupinu, ktorú zdobí lojalita a láska. Nie k štátu či územiu, ale k umeniu.

Láska k vojenskej pevnosti Boris Németh Tomáš Fiala, hlavný organizátor festivalu Brutal Assault v pevnosti Josefov.

hudobné festivaly sú špecifický fenomén. Pre obrovské množstvo ľudí znamenajú veľmi veľa – radosť a očakávania v priebehu celého roka, najlepšiu letnú dovolenku a svetielko na konci tunela počas mesiacov plných náročnej práce, kultúrne vyžitie a najlepšiu psychohygienu v jednom.

A teraz si predstavte, že sa váš obľúbený letný hudobný festival odohráva vo vojenskej pevnosti z 18. storočia.

Pevnosť Josefov sa nachádza vo východných Čechách medzi Hradcom Králové a poľskými hranicami, presnejšie na kopci nad sútokom riek Labe a Metuje. Úzky súvis s jej vznikom majú habsburské vojny o dedičstvo a územné straty monarchie Habsburgovcov v prospech pruského kráľovstva. Ríša sa opevňovala, okrem modernizácie miest Hradec Králové a Olomouc pribudli v rokoch 1780 až 1790 dve úplne nové pevnosti – Terezín a Josefov.

tu pochodovala história v ťažkých vojenských topánkach

Josefov má po projektovej stránke na svedomí generálmajor Claude-Benoit Duhamel de Querlonde, ktorý žil v rokoch 1721 – 1808 a na stavbu pevnosti dokonale využil miestny terén a vodné toky. Josefov má bastionové opevnenie, ktoré sa vyznačuje baštami päťuholníkového tvaru. V 18. storočí išlo o veľmi moderné riešenie na špičkovej európskej úrovni. Je zaujímavé, že šachty a rozsiahly podzemný systém chodieb prišli do Josefova hĺbiť aj najväčší profesionáli v krajine, chlapi z Banskej Štiavnice. Pevnosť zaradili do činnej služby v roku 1787 po siedmich rokoch výstavby. Dokončovacie práce sa však natiahli až do konca 18. storočia.

V priebehu troch storočí, až do roku 1996, obývala Josefov stála vojenská posádka. Naposledy to bola jednotka československej armády, ktorá tu v rokoch 1968 až 1991 sídlila súbežne s vojakmi okupačnej sovietskej armády. Počas druhej svetovej vojny tu bývali vojaci wehrmachtu a malá jednotka SS. V priebehu prvej svetovej vojny slúžil Josefov ako zhromažďovacie stredisko regrútov a neskôr ako nemocnica pre ranených vojakov, ako aj tábor vojenských zajatcov. Priestory boli dimenzované tak, aby sa ich tam zmestilo 42-tisíc. Teda ozaj veľká a rozsiahla pevnosť. 

vojenská pevnosť bez vojakov

Od roku 1948 je Josefov súčasťou neďalekého mesta Jaroměř a v priebehu niekoľkých desaťročí sem boli v rámci typického, aj u nás na Slovensku praktizovaného socialistického sociálneho inžinierstva presúvaní „menej prispôsobiví občania“.

Vojenská pevnosť bez vojenskej posádky po roku 1996 veľmi rýchlo stratila kúpnu silu, odišiel z nej kultúrny život, krachovali drobní podnikatelia – za posledné štvrťstoročie sa z nej napokon stala sociálne vylúčená lokalita, geto. Vysoká nezamestnanosť, Rómovia závislí od sociálnych dávok, nízka úroveň vzdelania a s tým súvisiaca minimálna možnosť uplatnenia na pracovnom trhu, slabá občianska vybavenosť, zničený bytový fond. Náročná situácia, o ktorej by sa dali písať desiatky psychologických, urbanistických či sociálnych štúdií.

Vojenská pevnosť, v ktorej nie sú vojaci a ktorá zároveň nemá dostatočné kapacity na to, aby bola zaujímavou turistickou lokalitou. Ako z toho von?

iba filmári a metalisti

V zmysle starého známeho porekadla „všetko zlé je na niečo dobré“ túto neľahkú situáciu už niekoľko rokov v dobrom slova zmysle využívajú filmári a metalisti. Ako zvyknú s úsmevom hovoriť domáci, tieto dve kultúrne skupiny sú v súčasnosti jediné, ktoré javia o Josefov naozaj záujem. Obyčajných turistov sem totiž chodí v priebehu roka veľmi málo, dvadsať- až dvadsaťpäťtisíc. Na porovnanie, ešte aj o nedávno odstránenú osemnásťmetrovú drevenú Zrakovú pyramídu v Súľovských vrchoch malo záujem tridsaťtisíc ľudí ročne.

Bolo to v lete 2007, keď sa tu prvýkrát konal festival Brutal Assault. Ide o akciu, ktorú vyhľadávajú predovšetkým fanúšikovia tvrdších foriem gitarovej hudby; najmä thrash, death a black metalu, ale vďaka dramaturgickým presahom si tu vychutnáte i hardcore, punk, ambient či širokú škálu experimentálnej hudby. Súčasťou festivalu je vždy viacero zaujímavých sprievodných akcií.

„Festival Brutal Assault je akcia, ktorú vyhľadávajú predovšetkým fanúšikovia tvrdších foriem gitarovej hudby, punku, ambientu či experimentálnej hudby.“

Organizátori Tomáš Fiala a Martin Brzobohatý boli nútení festival presťahovať z neďalekej dedinky Svojšice u Přelouče z celkom jednoduchého dôvodu – potrebovali viac priestoru pre rastúce hudobné podujatie svetového významu. Aj v Josefove sa v priebehu rokov počet návštevníkov zdvojnásobil – súčasná kapacita približne dvadsaťtisíc platiacich divákov je podľa organizátorov maximum. Neplánujú ju zvyšovať a neplánujú sa ani sťahovať. Do vojenskej pevnosti sa zaľúbili na prvý pohľad a tá láska trvá už trinásť rokov.

užasnutí hudobníci i zahraniční návštevníci

Je ľahké si predstaviť, aký šok to musí byť pre nič netušiaceho fanúšika metalovej hudby, keď do Josefova zavíta prvýkrát. Alebo ešte lepšie, pre muzikanta. Brutal Assault nie je ako väčšina hudobných festivalov, ktoré sa odohrávajú na letiskách, poliach, lúkach, mestských ostrovoch či iných tradičných miestach. Tam ľahko upadnete do rutiny, keď v priebehu leta zažijete desať či viac takých miest, ktoré sú často veľmi podobné. A tu zrazu vojenské mestečko z 18. storočia. Pevnosť s vysokými hradbami. Skromne, no funkčne zariadený bekstejdž, kde do posledného momentu netušíte, kam sa vlastne schovali všetci tí fanúšikovia. Veď by ich tu malo byť dvadsaťtisíc. 

Prechod k dvom veľkým pódiám cez úzku „myšaciu dieru“, kam sa zmestí iba jeden vozík s hudobnými nástrojmi a ďalším vybavením (a ktorú možno v roku 1780 vyhĺbili šikovné ruky baníkov zo Štiavnice) a máte zrazu fascinujúci výhľad na široké priestranstvo za hradbami plné hluku, revu, jasotu, tisícov hrdiel a nadšených pohľadov hudobných priaznivcov z celého sveta. Vitajte na festivale Brutal Assault!

vyzliecť obleky, navliecť montérky

My teraz prichádzame do areálu vojenskej pevnosti, kde nás očakáva usmievavý a spravidla skvele naladený Tomáš Fiala a dobrovoľníčka Monika, ktorá koordinuje ľudí, ktorí pomáhajú pri rekonštrukcii pevnosti. S brigádami v Josefove začali organizátori pomáhať pred niekoľkými rokmi. V pevnosti vidíme asi dve desiatky pracujúcich metalistov. Pobehujú s fúrikmi plnými tehál alebo dlažobných kociek, triedia ich podľa farby a očisťujú od hliny a iných nánosov, ktoré na nich zanechali storočia. Z prenosných reprákov hrá Judas Priest: kultové skladby z albumu British Steel. 

Naša sprievodkyňa ukazuje na štyridsiatnika s dlhými sivými vlasmi. Hovorí nám, že je to dlhoročný fanúšik festivalu Brutal Assalut, ktorý bol až na jednu výnimku na všetkých brigádach. Býva v neďalekých Pardubiciach. Volá sa Franta. Pýtame sa ho, prečo trávi víkendy opravou vojenskej pevnosti, mohol by predsa robiť čokoľvek iné, alebo nerobiť nič. Franta s úsmevom vysvetľuje, že metal, alebo ako on hovorí „kov“ počúva od svojich dvanástich rokov a je mu verný celý život. „Chodím sem rád, stretne sa tu vždy skvelá partia ľudí a spravíme niečo pre Josefov, pre Brutal Assalut. Pracujeme, dáme si k tomu nejaké pivko a pustíme si dobrý metal. Skrátka, ideálny víkend,“ opisuje. 

Areál pevnosti Josefov má rád, stretáva sa tu s ľuďmi, ktorí sú rovnako ako on fanúšikmi metalu a tohto festivalu. Za roky, čo chodí na Brutal Assalut, sa ľudsky zblížil s organizátormi. Niekedy sa vám stane, že sa s niekým stretnete, prehodíte pár slov a hneď máte z neho skvelý dojem. Z Frantu vyžaruje pozitívna energia a dobro.

Nikto z ľudí, ktorí sem chodia brigádovať, to nerobí pre peniaze. Chcú pomôcť. Brutal Assalut je unikátny projekt s veľmi lojálnou a silnou fanúšikovskou základňou. Jeden z hlavných organizátorov festivalu Tomáš Fiala o brigádnikoch hovorí: „Ak niekto robí niečo zadarmo, demonštruje to jeho charakter. Robiť niečo len tak, pretože to máš rád, to sa nevidí často. Taký Franta nám chodí pomáhať roky. My zabezpečujeme ubytovanie a ako odmenu dostanú po desiatkach odpracovaných hodín brigádnici voľný vstup na festival. Najväčšou odmenou je voľný vstup do bekstejdžu.“

O niekoľko metrov ďalej oddychuje miestny občan Milan. Nie je síce fanúšik najtvrdšieho hudobného žánru, no prítomnosť metalistov mu vôbec nevadí. Pochvaľuje si prístup bývalého starostu, ktorý sa nezľakol hysterických protestov časti verejnosti. Pre ľudí je asi prirodzené báť sa neznámeho a príchod dvadsaťtisíc metalistov do malého provinčného mestečka mnohých vydesil. Báli sa, že mesto sa zničí, dnes trinásť rokov od prvého ročníka Brutal Assalut vidia, že sa stal presný opak. Podľa Milana si fanúšikovia obľúbili pevnosť Josefov, mesto i miestnych, ktorí na hordy „metlákov“ nedajú dopustiť. Milan vyrástol v meste a teší ho, že sa pevnosť vďaka fanúšikom a organizátorom zveľaďuje. Ukazuje nám masívne múry a hradby a dodáva, že je tu nekonečné množstvo práce.

Element fanúšikovstva a lojality je pre metalistov ako subkultúru mimoriadne podstatný a dovoľuje jej prežiť aj tie najkrušnejšie časy, medzi ktoré patrí aj rok 2020. Tomáš Fiala to vidí rovnako a demonštruje to tým, že remitenda lístkov, ktoré sa fanúšikovia rozhodli vrátiť, je len na úrovni piatich percent. Brutal Assalut prežije a, ako by povedal Jurko Kušnierik, budúci rok bude festival tak ako vždy výborný.

milé víťazstvo kapitalizmu

Je pravda, že návštevníci festivalu a obyvatelia Josefova sa v priebehu prvého ročníka nesmelo oťukávali. Metalisti mali obavy z Rómov, domáci sa báli metalistov. Dnes je situácia diametrálne odlišná. Zvíťazil ústretový prístup miestneho zastupiteľstva a potom aj zdravý podnikateľský duch obyvateľstva. Počas festivalového týždňa priam zázračne vznikajú podnikateľské príležitosti pre domácich. Otvárajú sa okná, z ktorých sa čapuje pivo, prenajímajú sa sprchy, ponúkajú sa možnosti ubytovania, stanovania na záhrade – z celoročne zaspatej vojenskej pevnosti je zrazu bzučiaci úľ úspešného biznisu. Je to jednoduchá matematika. Keď si predstavíte masu dvadsaťtisíc ľudí, z ktorých každý utratí či už v areáli festivalu alebo v mestečku v priebehu tých pár dní v priemere 100-150 eur, ľahko vám vyjde to, čomu domáci s úsmevom hovoria „Keď si zarobíte počas Brutalu, žije sa vám potom dobre celý rok!“

festival Brutal Assault 

Mal v tomto roku oslavovať svoje 25. výročie. Z pôvodne malého podujatia orientovaného na okrajový hudobný žáner zvaný grindcore vyrástol v priebehu štvrťstoročia na rešpektovanú veličinu medzi európskymi metalovými festivalmi. Koná sa vždy na začiatku augusta v priebehu piatich festivalových dní, od roku 2007 vo vojenskej pevnosti z 18. storočia Josefov. Najväčšími hviezdami, ktoré na festivale v jeho histórii vystúpili, boli Slayer, Motörhead, Danzig, Parkway Drive, Mastodon, Gojira, Cannibal Corpse alebo Machine Head.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite