Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dovolenkujte doma: Vybrali sme štyri krásy Slovenska so zaujímavým príbehom

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Odborníci odporúčajú toto leto dovolenkovať na Slovensku. Vybrali sme štyri miesta, každé so zaujímavým príbehom, kam môžete ísť buď sami, s partnerom, alebo s rodinou.

Dovolenkujte doma: Vybrali sme štyri krásy Slovenska so zaujímavým príbehom Boris Németh Stará jezuitská vinica Terra Parna na Trnavských vrchoch v Suchej nad Parnou. Vinici dominuje vyhliadková veža z povojnového obdobia.

po príchode do vinohradu Terra Parna v Suchej nad Parnou pri Trnave vás očarí architektúra okolitých stavieb obkolesených zelenými lánmi viničov zaliatymi slnkom. Miestny vinohrad inšpiroval rodáka Františka Hečka na napísanie románovej ságy Červené víno, príbehu o bohatých a chudobných sedliakoch, ktorých jedinou životnou náplňou bola drina do úmoru.

suchá nad Parnou: malé Toskánsko

„Stvárnil skutočné osudy miestnych rodín, takže ľudia zo Suchej tu Hečka stále nemajú radi,“ priznáva vinohradník Jozef Zvolenský. S manželkou a troma dcérami sa rozhodli po vzore jezuitov pestovať hrozno a vyrábať víno.

 Vinohrad priťahuje silné príbehy aj dnes. Režisérka Oľga Záblacká natočila v rovnakej vinici časť životopisného filmu arcibiskupa Róberta Bezáka. Kamenný stôl, na ktorom slúžil bohoslužbu vo filme, stojí uprostred vinice doteraz. Vinohrad Terra Parna so starým kostolíkom vystavaným na jeho úpätí a s modernou degustačnou budovou pár desiatok metrov za ňou dýcha originálnou atmosférou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite