Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„​Zrodili sme sa z krvi a modrín.“​ Reportáž z osláv kotlebovcov

.michal Oláh .reportáže

ĽSNS mala v sobotu zraz v Šarišských Michaľanoch. Oslavovali symbolické desiate výročie vzniku. Boli sme sa opäť pozrieť na ich mítingu plnom strašenia, poloprávd, sebaľútosti a falošného pronárodného pátosu.

„​Zrodili sme sa z krvi a modrín.“​ Reportáž z osláv kotlebovcov MICHAL OLÁH

presne pred desiatimi rokmi, ešte ako líder Slovenskej pospolitosti, vyzval na protestné zhromaždenie. Čo sa vlastne stalo? Marian Kotleba s ďalšími aktivistami zorganizoval pochod v reakcii na útok dvoch mladistvých Rómov z neďalekých Ostrovan na 65-ročného správcu futbalového štadióna v Šarišských Michaľanoch. Dôchodca prišiel následkom napadnutia o pravé oko a utrpel viacero zranení. 

Na rovnakom futbalovom štadióne zorganizovali tento víkend Kotlebovci spomienkové stretnutie, ktorého sa zúčastnilo niekoľko stoviek prívržencov, vrátane lídrov strany. Trvalo dve a pol hodiny a zaznelo na ňom všeličo. Z rečníckej tribúny už tradičné slovné spojenie „cigánski paraziti“, pod pódiom zas šepkanie „spojme sa so Smerom“. 

na futbalovom ihrisku

Pri vchode na ihrisko nám krížili cestu autá s nápismi White power, z ktorých niekoľko minút pred oficiálnym začiatkom vystúpili svalnatí chlapi s vytetovanými skrytými svastikami na predlaktiach, krku a pleciach. Po chvíli sme sa ocitli medzi desiatkami mužov, žien a detí v zelených straníckych tričkách so slovenskými znakmi, vikingskými symbolmi, nápismi White supremacy. 

Rozradostené rómske dievčatko pobehujúce v čiernom tričku s nápisom Na_stráž medzi kotlebovcami pôsobilo ako postava z absurdného Sorrentinovho filmu. Vyholení chlapi sa s ňou odfotili, aby sa na Facebooku pochválili, že nie sú rasisti. Okolo práve prechádzalo niekoľko mladých mužov a žien v čiernej polovojenskej uniforme a kanadách. Pripomínali prislušníkov Allgemeine-SS. 

Atmosféra bola ako na prvomájovom sprievode - balóniky, guláš, pivo, párky, zástavy. Rodiny s deťmi a usmievajúci sa oteckovia fotili malé deti pri nafukovacom skákacom dome v dúhových farbách. V čase plánovaného začiatku podujatia o 14.00 hod. bolo na mieste už okolo dvesto ľudí. Podľa poznávacích značiek áut prišli z celého Slovenska, od Piešťan až po Michalovce. 

Michal Oláh

V stánku s propagačnými materiálmi nás upozornili na informácie o LGBT. Hlúčik mužov obklopujúcich stánok debatoval o sklamaní z katolíkov. „Čo tam tým mladým v tých pastoračných centrách hovoria? Len o Ježišovi a nič o národe. Pri najbližšom sčítaní sa už nepriznám k cirkvi.“

dáme to so Smerom

Asi o štvrť hodinu prišlo k štadiónu desať trúbiacich áut s vlajúcimi zástavami ĽSNS. Nasledovali ich tri minibusy označené menom straníckeho šéfa s gýčovo zeleným polepom. Z posuvných dverí s nápisom „Za kultúru, aj šport“ vyskákali lídri strany.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite